Tois pualt jokke — Littoisten Lähteenmäki

Kävin kesällä 2011 vilkaisemassa entistä kotitaloani. Niinpä.

Tämä oli ensimmäinen varsinainen kotini. Tämän talon ympäristössä ja naapurustoissa, suunnilleen kahden km:n säteellä kuluivat vuodet 1966–1976. Samoin kuin *köhh* kukkein nuoruus, ainakin sen alkuosa. Mutta mitäpä olisi siitä, tai niistä, ollut jäljellä. Talokin liki tunnistamaton.

[Littoisten Lähteenmäki: 1960-luvun kotitaloni, vm 2011] Murheisna mulkoilin. Monille seikoille on selityksensä, mutta silti. Hämmentävintä ehkä, talosta on poistettu kaikki tuttu.

Kuvan vasemman puoliskon varastava terassi-osio on rakennettu joskus myöhemmin. Siltä se myös näyttää. Samaan aikaan kait on kyyditetty kuvan keskellä oleva ikkunaseinä. Se ei ole alkuperäinen. Alun perin sen takana oli meidän olohuoneemme.

Tuo ikkuna oli silloin lähes seinän kokoinen eli kaksi kertaa suurempi. Eikö ollut enää kivaa, kun valokeilat lakaisivat seinää kiiltävää? Tiedottivat kaukaisista ja arvokkaista vieraista? Mattokauppiaista. Sohvantarjoajista. Karttapallonmyyjistä. No ei sitten.

Piha näyttää oudolta. Hoitamaton ja villiintynyt. Samoin talon ympäristö. Puita sentään on, mutta kukahan oli se keisarinero, joka lätkäisi ne keskelle tonttia? (Taidanpa arvata.)

Vuonna 1966 tämä tontti oli savinen, sattumahiekoitettu pläntti keskellä tasaista peltoa. Samanlainen oli vieressä ja lisää löytyi kun katseensa nosti. Intresanttia kyllä, monet niistä eivät ole juuri muuttuneet. Puusto ja kasvillisuus on muokannut maiseman, mutta useakin talo on kuin aikakapseliin juuttunut. Mallikas se oli meidänkin tönö, vielä silloinkin kun sen oven suljin. En hyvin käsitä, miksi torppa piti tuhota.

Ei mahda mitään. Lapsuuteni on raiskattu. Pois, äkkiä! takaisin vasta sitten, kun muistelen, mitä sangen mukavaakin täällä joskus tapahtui.

Uittamo — kauppapolun tuho #2

[Kauppapolkumme idyllinen alku]
Kesäinen kauppaan lähtö näytti tältä. 20 vuotta. Koko 200 metrin matkan.
Sitten — saapui grynderi.

[Kaivonkone keskellä tuhoa]
Katjuša? Tsunami? Maanjäristys?
Turkulainen päättäjä.
[Kaupasta kotiin — ei paljon naurata]
Paluuretki kaupasta. Nyt.
Taustalla häämöttää meidän tönö,
polun päästä vasemmalle.

Muuttoapua halutaan

[Pyörätie Uittamolla]
[Liikennemerkki]
[Kyltti tolpan päässä]

+29 C°

Tikettejä kirjallisiin elokuviin

Mää aikoinas keräsi leffoi lairast toisse. Vuarevaihtees heivasin ne hyllyst liki kaik. Jätin vaa yhre topikin, musikin. Yht kauva olen muakannu opuksi: enä kelppa nee kirjat, mitkä liitty eläväkuveihi. Tai rokkiteokset. Kummast ne rupeski pinkat ohenttuma. :b

Tost seuras, liki ittekses, tiätty metoodi. Eli mää kuulun siihe porukka, ketä luke kirjan ensiks. DVD orotta hyllys. Jokku teke toisippäi. Kuink vaa.

Luje samal loputki »

Lapsenuskossa

[kansi: Alcatrazin vanki] Tuli tosa yks ehtoo tuijoteltu hiano eläväkuva, Frankenheimerin Alcatrazin vanki (Birdman of Alcatraz). Se o vuarelt 1962. Olevanas pääosas on Burt Lancaster, mut kyl ison palan nyppäse ne linnutki. Mikä saaki ihmettelemä. Kui varte ihmiset tykkä kytät niit »Making of tämä leffa» -jutui?

Mää en teko-ohjelmi kattele. Niis pilottu pätkät. Nauru ja parku ja tuska lakka laakist, jos nupis vaa kiärtä, et kummottis hei ne osaski.

Mää vahtaan ko sonni uut veräjä. Tahron uskotel mukuloitte taval, et kaikki onki totta. Herään vast sit, joskus aikusen, ko mustas akkunas seiso: »The end».

Kansanäänestys Suomen eroamisesta Euroopan unionin jäsenyydestä

Kansanäänestys Suomen eroamisesta Euroopan unionin jäsenyydestä

[ˆ]

Jokainen tämänsuuntainen aktiviteetti on äärest arvokas ja kannatettava.

Linkki vie kansalaisaloite.fi-sivustolle. Nimien keräys on käynnissä 29.10.2014 asti.

MM-kisat 2014. Jälkipeli. Lyhyt.

Baaskan maku jäi kätte. En eres katellu enä välieri. Vadutus meni ylitte.

Pualet kisoist sujus hianost. Lohkovaihees pelatti, tehti kassei ja nähti traamaaki kauhamital. Pari porukkaa putos harmittavaisest (Italia, Ghana, Norsunluurannikko), nilkit pääsi jatko (Hollanti, Saksa). Jokune vihakki sentäs floppas (Englanti, Venäjä). Semeis viäl näyttiki aikast lupaavalt: Kolumbia, Meksiko, Algeria — ja Costa Rica!

Siihe see sit jäiki. Pelamine rupes menemä peruutteluks, ja nilkit tiätyst ettippäi. Pahoi aavistuksi… Oli tyän takan usko et Costa Rica taittelis tulppaanit ja Gallian kukko hoitais hunnit. Belgut pualestas saattais vaik hyyryttä argot. Eikä kovi hyvi käynykkä. Nilkit… no anti ol.

Luje samal loputki »

Kotiteatteri #4 – Sin-Säde soi

Edistymma. Seinällä näkyypi kuva.

[Uittamon kotiteatterin luonnos #4]
Kajaritkin piirrelty. Ostellaan vahvarin kera.

Akkunan jälkeen oli siis vuorossa BR-soitin. Noviisi katteli tarjontaa huuli pyöreänä. Tuhannen erlaatusta vekottia, kotona ja kaukomailla. Halpoja eller nej. Perfeektionisti tutkaili huolella aikansa, kunnes muisti että talvi tunnetusti yllättää. Pikavalkkaus kahdesta, tilaus sisään ja viikon päästä oli loota ovella. LG BP330. Pieni ja sievä, asentelut heittämällä. Näin!

Toimii ok. Leffa lähtee »heti» (jotku vehkeet kuulemma matelevat). DVD tunnistuu eikä NTSC aiheuta ongelmaa. Yksi lätty ei suostunut, vaan kummakos tuo, jonkun rasvari-reiskan jäljiltä. Ja vaikkei verrokkia ole, niin kyllä se plasmatelkun musta ON musta. Häpi, mää.

Kahta siis uupuu — vahvari ja kajarit. Toosiin olin aikeissa satsata, mutta eiköhän uskota. Krostalossa ei voi sen enempää ulvotella kuin tehdä hienoja asennuksia. Hukkaan menisi jo parin tonnin keikka. Taidanpa hommata kaksi kohtuuhintaista etukajaria + stylet kuulokkeet. Subbariin(kin) vasta later. Törsätään, sitten, joskus, jos tarvis.

MM-kisat 2014: Brasilia – Saksa (välierä)

Jaaha. Kisois alkaa loppusuara. Pakko sanno, ei piäntkä into.

Tilanne o vähä niinko fifti–sixti. Neljä porukkaa jäljel, kaks niist oranke ja hunnit. Viäl eri matseiski, tiätyst. Mist siin sit kiiman kehität? Ei kovi pal tartte, et finaali o NED–GER. Hahha…

Mun kisat on tavallas ohitte. Väärät jengit putos. Sualaaki haavoihi hiarotti, ko katota mitä tapahtus brasseil ja arguil. Neymar telotti, Silva hommas järkyttävän korti ja Di Marian reisi paukahti. Avainpelaaji kaikki. Silva on kapu ja alakerran kunke. Neymar on Neymar. En sano, etei noin kovat maat heit ilmanki pärjäis. Mutta kuka voi korvat Silvan, pirel pakit kasas?

Luje samal loputki »

Lainauksia

…eli ihan normimeno. Viime hetkel reppu roikkuma, siihe palautukset ja uusinnat. Juaste erestakasi, palates uusinnat ja uuret. *pyyhki hikke*

Meininki sinäns oli selvä. MömMöm-kisat on koht ohitte, Suami lähte lomil. Simmottis teke lainastoautoki. Pakko täytel hylly, vaik vähä huanommilki.

Siis tämmäsil:

Taisto Aho: Raunistula-blues (Avoin Kirja, 2001)
Mark Blake: Is This the Real Life? — Queen. Rockin kuninkaalliset (Otava, 2011)
Annariikka Leino: Maarit (Johnny Kniga, 2014)
Pekka Lounela – Ilona Tainio: Mauno Manninen ja hänen intiimi teatterinsa (Tammi, 1988)
Arto Teronen – Jouko Vuolle: Urheilijat maineen poluilla — kiveen hakatut (Kirjapaja, 2011)

Luje samal loputki »

MM-kisat 2014 — saako olla lisää kaffetta?

Ei uskois et mää ole joskus ollu intomiäline oranke. Mut se oli sillo. Cryiff, Gullit, van Basten, Bergkamp, van Der Saar…

2000-luvul se porukka muuttus. Jostan ilmestys mulgeroi. Veemäisi pärsti, törkytaklauksi, filmaust ja kiukuttelu. Robben, Sneijder, de Jong…

En sano enemppä. Toivon käret ristis, et tämä o heijä viimine ehtoolline.

Luje samal loputki »

MM-kisat 2014 — Messi messissä?

Tylsä geimi. Latinot iski kättelys kassin, pisti sen jälkeen luukut kines ja kyttäs vastaiskui. Belkkuje kyky ei riittäny lukko avama. Köyhä esitys. 2–0 oli likempän ko tasotus. Onneks oikia porukka jatka.

Kattelin lässyttelyy toisel korval, sähly-Litti tappo halut. Kuninkas kentäll ei tarkot, et kunke joka alal. YLEl on toimivat studiot (jos nyt ketä kälätys kiinnosta) ja ookoo selostukset, mut coomailijat on harhakutei liki jokane. Oliskos kantsinu kysel puhe-alan ammattilaisilt jotta? »Sopiva ääni, sujuva stoory, kaksi tärkeintä elementtiä».

Kisois on pääosin pelattu hyvä jalgpalli. Maaleiki on tehty. Mut selväst näky 2000-luvu onkelma: huiput on hyvis ajoin hyyrytetty. Cristiina oli pualkuntone kiukuttelija, Neymar jakso kaks matsi. Tänäpä Messi — olik hän toka jaksol kehis? Jaa, kämmäs sentäs läpiajon.

Joku vois laske montaks hvetin kovaa matsii huippuheepot pela vuares. On kisat taik ei. Paljo järkke?

Luje samal loputki »

MM-kisat 2014 — samba samba!

Kumpi ja kampi tappele. Kumpi voitta?

Brassiporukan kans vaivaa näis kisois yks pikkane onkelma. Kakarast lähtie ollu ain suasikki, ei ossa ol kannattamati. Mut jottan puuttu. Tämähä ei ol mikkä loistojengi, ei likelkä simmone ko 1970, 1982 taik eres 2002. Pakkipää herättä kysymyksi, keskikentält uupuu maestro. Kärjes koheltta Fredi. Ei totisest uskois, et siäl joskus mailmas viiletti Jairzinho ja Ronaldo.

Thiago Silva on kapu ja sota-alueen kunke. Oscar alotti mukavast mut katos kuvast. Liika pal olla yhre Neymarin varas. Heepo tuntu kans oleva aikalai puhki. Kuka ne kassit teke?

Luje samal loputki »

MM-kisat 2014 — teutonia turpaan

Mittä muut toivet ei sit tänäpä ehtool olekka. FRA–GER, 100–0. Pualivälierät alkaa!

Tarkalles en enä muist millo mun hunniviha alko. Turva-arvaus on silti iisi: MM-kisat 1982. Sitä enne ei vissi ollu isomppa propleemi. Hrakansalaiset Müller ja Beckenbauer kelpas jopa mun all-starsseihi, Pelén ja muitte rinnal. Eikä Seelerist ja Maieristka ollu pahaa sanottava.

See jälkke rupes happanema. Jonku Rummeniggen hapitus ja nimiki keräs jo vadutust. Comendantit, stana… Ja Iso Mätä Kikena — se orotti korin pohjal.

Luje samal loputki »

28,4 kg

Taas käve karvane korsto ovel. Uteli nime, jätti loodan ja katos. 73 opust, jokune herggu täsä.

Harriet Beecher-Stowe: Tuomo-sedän tupa (WSOY, 1953)
Carl von Clausewitz: Sodankäynnistä (Art House, 1998)
Ronald Hayman: Fassbinder — Film Maker (Weidenfeld and Nicolson, 1984)
Billie Holiday & William Dufty: Lady laulaa bluesin (WSOY, 1983)
Theodore Huff: Chaplin — komedian kuningas (Tammi, 1959)
Franz Kafka: Amerikka (Tammi, 1995)
Kalevi Kalemaa: Raoul Palmgren — suomalainen toisinajattelija (Tammi, 1984)
Rudyard Kipling: Valkoisen miehen taakka (WSOY, 1976)
Kalle Lehto: Vastavallankumouksellinen (Tammi, 1995)
Eino Leino: Pankkiherroja (WSOY, 1993)
Marcello Mastroianni: Muistan …muistan (Tammi, 1998)
Timo K. Mukka: Ja kesän heinä kuolee — kertomus sairaudesta (Gummerus, 1968)
Pelle Miljoona: Buddha Blues (WSOY, 1985)
Tuomari Nurmio: Kuviteltuja klassikkoja (Love Kustannus, 1988)
Nestori Parkkari: Väkivallan vuodet (Kansankulttuuri, 1960)
P. R. Reid: Vankileiri Colditz (Otava, 1974)

Noi kaks ekaa olis tarttenu kaivel jo kloppivaihees. Kiplinkki olis kelvannu seeki, klassarit ei vanhetu. Pellelt riittäis tämä ykski, depy. Tuomari-kuviteltu on nuattikirja, makso viis kertta normin, mut on arvoses tottkai. Pankkiherroja (1. p. 1914) on harmittavaisen ajankohtane, taaski. — Ja monemoissi sarjoi tiätyst täyrennetti, elämäkertoi haalitti, musa- ja eläväkuvakirjoi vino pino.

Kyl mar näil taas yks kuukausi hupene.

MM-kisat 2014 — ähky

The Potkupallokisoist on pelattu yli pualet. Tänäpä kaivella viimiset välieräporukat. Mut ketä kiinnosta? Too old to this sheet.

Alotukses ei sinäns ollu vikka, pari vko takaperi. Pystyti ison akkunanki, neljä tuntti ennen ko kuula liikahti, ja peräte piänt inttoki tais ol ilmas. Mut aika helvatun äkki se kutka katos. Viis päivä ja kaput.

Kaks viikkoo pelatti alkulohkoi. Nätti 40 pelii, kolme (3) joka päivä, studiot siihe pääl. Ähhhh.

Saiskos takasi 16 jengin kisat, luakka 1978? Taik eres ne 24:n (1982–94). :O

Luje samal loputki »

Uittamo — kauppapolun tuho

 [Ennen stubbido-saagaa. — Tämä kuva on keskeltä Uittamoa, Uittamo cityä, siis. Kuvamaiseman vieressä kulkee puistikkopolku; idyllinen, vaikka asfaltoitu onkin. Sitä ovat reunustaneet vehmaat metsikkömaisemat, ainakin 20 vuotta]
[Torstaina 26.6.2014 alkoi tapahtua.]
[Jälkeen mulgeerojen. — Metsä on mennyttä. Seuraavaksi kalliot. Tervetuloa kerrostalo.]