Hats rocks off

Tulin tosa ehtoost kiäräyttäneeks lautasel yhre kokoelman. Aikas kanttaki kattelin, ja kyllähä siit tartte pikkase pärist.

Huuperi on kerenny Aurajoes juaksema. 1976. Melkkest neljäkyt vuat menny. Niist ajoist vois kaikelaist sanno. Eri mailma ny ainaski, biisei osatti viäl tehrä. Täsäki lätyl löyty jokune hianokki, vaikkei mikkä best-platta olekka. Harvinaisuuksi melkkest kaik. Etei vaa olsis ollu sinkkui jokane.

Mut stoori starttas takakannest.

Tsuumasin tyyppei aikani. Rupesin funderama. Moni yhre-tähre-ihme, pari voi-herran-tähre, ussempi jo vainautunu. Ne elävätki käpyttele ikäluakas 60–70. Jos vähä muistelis.

[takakansi] Kiakko, siis Hat rock 1, on levyvirma Hi-Hatin tekossi. Pulju ei kai ollu pitkäikäne. Pääjehu totteli nime Tommi Liuhala. Puulaakin ykkösstara paistattele tosa keskel ylhääl, ja hänelthä irtto ne parhaat biisitki, »Prinsessa -65» ja »Kujakissa». Eka lainatti Neil Sedakalt. Jälkimmäine kait tyrkätti Syksyn Sävel -kilpailuihi? Hector kunnostautus, kukkahattu heräs: »Myönnettäköön että olit/ makeempaa kuin alkoholi». Närhi, Seppo Närhi. Lisätiatoi antta Loora Närhi.

Närhin alapualel vahta Jeesuksen ja Chen serkku Eero Lupari. Hän teki noihi aikoihi yhre älpeen ainaki. Sen paras veto löyty täsä, »Eikka vaan». Muistan kuulleeni muutaki. Unohrukse yä olis sanke hyvin ansaittu.

Vasen yläkulma. Vanha Isäntä. En tunnista äijist ko Vakkilaise. Kappala on »Darling Companion», ei kummonenka, alun perin Lovin’ Spoonful. Muistaaksen. — Oikias kulmas luuraile duo, Maru & Mikael. Hra tuntte nimen Wiik, eli Soundi-lehrykän fiini vinyylikyttä. Biisi on »Pan». Nevöhööd.

Jeesukse vasemmal pualel luveta Kalevala. Mun miälest tosa takan on kitaristi Matti Kurkinen (1951–75), ja häne eressäs perustajaheebo-basisti Lido Salonen (1950–08). Biisi on »Boogie», alpummilt Boogie Jungle, olisko ollu sinkkuki. Älppy makka hyllys, samate Lidon elämäkerta Elämä jota en olisi halunnut elää (2001).

Chen oikkial pualel kuikuile Rotox-nimine pumppu. Kitaristi on näköjäs Lowell George… eiku, Che on pompannu sinnekki. Eero Raittinen löytyy kans ja vaatimatont porukkaa muuteski, »Alan keisari». Ron Jeremy? Etummaine siloposki on selvästki urpo, teryleenit vaa ei näy — Upi Sorvali (1952–89).

Niputeta alarivi. Eric Lars Four, Jig-Saw, Haikara ja Cameo.

Eka bändi oli jostan pohjoisest. »On rohtoo», ei kyll ollu mutei levinny tautika. Later tuli lama ja kirtsut meni kortil, kombost tuli ELF. »En liepeisiis jää roikkumaan», nätti khoorus. — Jig-Saw tais koitta Creamin jalanjäljis, mut ei toi »Ujo poika» porstuaa piremmäl päässy. — Cameo krahnutti ittetäs hetken verra, mutei siäl »Keskellä selkää» mittä kutka ollu. Myrsky yllätti, kompassi katos, airot putos. Sen koommin…

Siunatuks lopuks viaraile Haikara. Sällit huuruile kapakis, tilaus kuuluu »Poika pilvellä». Pal välii. Maineteot oli jo valmiinas: 1972 lehahti ilmasse loistava longari Haikara, mist löyty suamiproken klassarikappalat »Manala» ja »Köyhän pojan kerjäys». Ai mun hyllys vai? En keräilly lätyi viäl sillo, ja nyte o liäväst myähäst. Hinta pyärii jossai 3 000 markan paikkeil. Määkä ny NII hullu ol! :/

No juu. Ei mikkä kualemato kokoelma. Siit vaa ei mihenkä pääs, et nykypäivän sondaa ei tähänkä helpol mahruis. Viäl 40 vuat takaperi osatti tehrä laului. See kyky on sukkelast karonnu. Mää luule, et elämäst on tullu liika ohkast. Muavist. Helppooki. Vehkeet ja releet kiiltele ja niit o joka lähtö, mut mitä niil sit tehrä? Ei mittä jälkipolvil jäävää ainaska. Koodinimi Tsiik.

Olik se Lauri Viita. Se ketä lohkasi, ko jotta kymmene kiäle äijä taas kehutti. »Mutta oliko hänellä mitään sanottavaa?»

Nauris

…on niim pal hiano juures. Eres muistanukka. Ostin vaa pualivahinkos, kert Liiteris sattus vasta. Kotomaine ja paljo maksanukka, nafti 12 markka/kilo. Onha se tiätyst 4 x potun hinta, mut toisen kaut näit ny hommat ussestka.

Ja kui helppo tehräkki. Pesu, halki, ja uunipellil, paprun pääl. Pikkase mustapippuri, merisualaa morttelin kaut. Mää siihe pääl viäl lorauti jemmastani aurinkotomaatin öljy, kert voi on vege. Ja sit vaa uunisse, nätti 150°. Tunti taik pari. Mitä hiljemppa, sitä paremppa.

SLURPS!

Post skriptumi
Tekemiset tviittas Polga, tattis!

Toivelauluja 7 • 1951 • 4/6

Sateenkaaren tuolla puolen
– Over the Rainbow –

[vihkosen kansi] Klassikko ja kuuluisa leffabiisihän tämä.

Ikävä kyllä, vaikka laulussa »sade maahan iskee kohisten», meikään ei iske. Ei edes originaali (samanniminen elokuva), eikä oikein mikään coverikaan. Leffassa nippa-nappa-teini Judy Garland laulaa muistaakseni itse, ja siitä ei moni paranna. Hra Virta taitaa finkeistä yltää rinnalle.

Sanoituskaan ei riemuja raiu. »Saaaatuuuujen» ja »saaaaduuun sen» ja siihen malliin. Totisesti en ymmärrä, miksi nuottikuva ei ole kiinnostanut. Sanoittaja Kemppi lie sitäpaitsi Usko, eli kykyjä pitäisi olla. Kiireen piikkiinkään tuota ei oikein saa.

Summa summarum. Sateenkaaren päässä odottava kultapotti on nätti kielikuva, ja siitä on hienoja lauluja. Palataan.

Sävel: Harold Arlen
Sanat: Kemppi
© Prima Vista julkaissut pianonuottina.

Toivelauluja

Tämä JukeBlogin juttusarja käy (valikoidusti) läpi Toivelauluja-vihkosten sisältöjä. A6-kokoiset julkaisut ilmestyivät vv. 1949–1983, yhteensä 126 numeroa. Toimittajana kunnostautui sanoittajanakin tunnettu nimim. Kullervo (oik. Tapio Lahtinen, 1922–1996). Kustantajana toimi Musiikki-Fazer.

Yhdessä vihossa on n. 40 laulua. Niistä 20–30 kpl mennee käsittelyyn eli ne, jotka tunnistan, ja joihin itselläni on jokin kiinnekohta. Lyhyet stooryt, kepeä pensseli. Jokunen vuosi puuhaan siltikin hupenee. — Ja ei. En kaivele wikejä, saati SinäPutkia. Muistini tylsejä luistimeita, itteksen plankkailen.

Mikko Alatalo – Maalaispojasta 40 vuotta

[Mikko & Alatalo Brothers Band]
Logomo 23.10.2015 klo 19

Timmisti vetävä bändi. Objektin ääni kunnossa, läjäpäin loistavia lauluja. Ei siinä muuta tarvita. Hyvät naiset ja herrat — Mikko Alatalo!

Alatalon läpimurtohitti »Maalaispoika oon» levytettiin 1975. Siitä on siis kulunut pyöreitä vuosia. Merkkipaalun kunniaksi on kulkuri-taiteilija-senaattori lähtenyt rundille. Juhlakiertue, joka kantaa hieman kömpelöä nimeä Maalaispojasta 40 vuotta, kattaa 11 paikkakuntaa. Homma polkaistiin käyntiin Tampereelta 21.10, ja päätöskonsertti on Kokkolassa 8.11. Turkuun ehätettiin 23.10., ja sielläpä istui tikkana meikä.

Alku oli kotoisa. Yllepano salissa oli meinaan hyvin 70-lukumaista, pelkistettyä, jollei karua. Lievää verhousta, kevyet valot, tarvittavat kamat. Melkein kuin olisin omalle keikalleni (DeLoreanilla) mennyt, vuonna putki ja Voksi. Tai odotellut Kirkaa Veitenmäen jumppasalissa, 1972. No, sen verran juhlistettiin, että lavan kummallakin reunalla oli metrin korkuinen foto: Mikko muksuna (1955?) ja Mikko the Maalaispoika.

Asenne toistettiin aktissa. Ei satiineja eikä sinfoniaa; arkiset kuteet ja piuhat kiinni.

Luje samal loputki »

Toivelauluja 7 • 1951 • 3/6

Häämuistojen valssi
– Anniversary song –

Aivan loistava biisi. Tai siis, no, sävellys.

Sanoituksessa on huomattavalla mitalla »runoutta». Herääkin epäilys sellainen, ihan yllyttämättä, että hra Arno Oran daideelliseen duskhaan ja valkoisen paperin kammoon on löytynyt porstuan pielestä kärpässieniä. Tai kenties lipsui valeriaanan annostelu. No siis:

[vihkosen kansi]

Niin loistivat tähtöset taivahallaan/
kuin tähteäin kaks, jotka silmissäs saan.

Far-out. Saako mies valssin päälle kaksi tähtisilmää, mustaa, po-jo-joing! Vai onko kyse feminiinisestä omaisuudensiirrosta häiden yhteydessä: kaksi tähtisilmää täten luovutetaan, ja kiva niitä katsella, arkisin, vuorotellen.

Kertsi:

Rintaani painoin sun, valssi kun soi/
enkelihymnin sun hurmasi loi/
ja onnesta suihkivat sydämet vain.

Donna syöksee urhon hurmahan sellaiseen, että jo kaikuu korvissa laulut enkelten? Ookoo. Mutta sydän, joka suihkii, kuulostaa onnettomuudelta. Vieläpä pahalta: nain-van-van, mediheli, nytonkiire. Jaa, metafoooria, niinku.

Arno Ora? Kuka onpi hän — hra vai rva, yleensäkin? Salanimi kaiketi, nevöhööd. Tuure Ara. Åke Tuuri. Tuurin kauppa. Köhh.

Versioita on tietenkin huikea määrä. Yksi niistä löytyy myös Rockweb-listaltani Top 100: Kaikkien aikojen kotimaiset käännösbiisit. Nuori Babitzino rykäiseekin sellaisen danssin, että vientiä on yhä. Sinkulle varsin kelpaisi, se sinkku. 1973. En ole järin etsinyt, olisi siis aika.

Sävel: I. Ivanovici
Sanat: Arno Ora
© Fazer julkaissut kokoelmassa »Vanhoja hyviä valsseja» .

Toivelauluja

Tämä JukeBlogin juttusarja käy (valikoidusti) läpi Toivelauluja-vihkosten sisältöjä. A6-kokoiset julkaisut ilmestyivät vv. 1949–1983, yhteensä 126 numeroa. Toimittajana kunnostautui sanoittajanakin tunnettu nimim. Kullervo (oik. Tapio Lahtinen, 1922–1996). Kustantajana toimi Musiikki-Fazer.

Yhdessä vihossa on n. 40 laulua. 20–30 mennee käsittelyyn eli ne, jotka tunnistan, ja joihin itselläni on jokin kiinnekohta. Lyhyet stooryt, kepeä pensseli. Jokunen vuosi puuhaan siltikin hupenee. — Ja ei. En kaivele wikejä, saati SinäPutkia. Muistini tylsejä luistimeja, itteksen plankkailen.

Hyvän käytöksen opas 1954 #21

[kansikuva]

Keskusteleminen. Puheet

Naisten ei herraseurassa sovi vetää esille lempiaiheitaan ja keskustella lapsista, kotiapulaisista, vaatteista ja ruokalistasta.

 

Suomen Kansan Ryhtiliike
Hyvän käytöksen opas
(Otava, 1954)

Toivelauluja 7 • 1951 • 2/6

Liian nuori
– Too Young –

[vihkosen kansi] Outo on laulu tämä. Melko tunnettu, paljon levytetty, kylmäksi jättävä. Edes Donny ei hellytä. Liekö sitten syynä mitätön sävellys vaiko tuubateksti, tiedä en. Maistu ei.

Tunnetuin versuuni lienee Nat »King» Colen tunnelmoima, olikohan samalla originaali. Kotomaisia en jaksa muistella. Varmaan Iso D ja Pikku G ja Keski S — ja tuhannen tulimmaista tankokuninkasta.

Sävel: Sid Lippman
Sanat: Kullervo
© Fazer julkaissut pianonuottina. Seija Lampila laulanut Decca-levylle SD 5156.

Toivelauluja

Tämä JukeBlogin juttusarja käy (valikoidusti) läpi Toivelauluja-vihkosten sisältöjä. A6-kokoiset julkaisut ilmestyivät vv. 1949–1983, yhteensä 126 numeroa. Toimittajana kunnostautui sanoittajanakin tunnettu nimim. Kullervo (oik. Tapio Lahtinen, 1922–1996). Kustantajana toimi Musiikki-Fazer.

Yhdessä vihossa on n. 40 laulua. 20–30 mennee käsittelyyn eli ne, jotka tunnistan, ja joihin itselläni on jokin kiinnekohta. Lyhyet stooryt, kepeä pensseli. Jokunen vuosi puuhaan siltikin hupenee. — Ja ei. En kaivele wikejä, saati SinäPutkia. Muistini tylsejä luistimeja, itteksen plankkailen.

Ja Robin osaa voimistella

…mutta mitä sitten, kun olen Alatalo on viidenkymmenen? Ei enää hyvännäköinen? Myykö sitä joku Suojanen? Ei vieläkään osaa LAUlaa?

Tarskos käpytel tarkistama. Logomo, ens perjantain (23.10.). Tiketit tais ol nafti 40 eurdo.

Jokku voi sanno, et Alatalo anto pirul pikkusormes ja koko käsi meni. Sen voiki aavista, jos kattele vaik sitä 70-luvun dokuu Erään sävelmän synty — Odysseus. Leskinen läiskii liävää läppää, muut jähmeile. Alatalo koitta kaapat tilanteen haltu. Politikko siäl jo kuikuile. Vähän niinko McCartney, ketä ruppe heti esiintymä, jos vaa jokuki linssi vilahta. Lennonjohtaja Juhani koitta tiätyst pistel jauhot suuhu. Suht hyvi onnaaki. Mikko the Tiarostava katto hyväks hiljentty. :)

Luje samal loputki »

Toivelauluja 7 • 1951 • 1/6

Neljän tuulen tiellä

[vihkosen kansi] Lappi-aiheelle jatkoa.

Ei ehkä ihan samaa tasoa kuin aiempi »Rakovalkealla». Tai sitten vaan ei uppoa. Tuntuma on aina ollut, tekijät huomioiden, tietynlaisesta välityöstä. Korvissani kaikuu lisäksi pelkästään Rautavaara, Louhivuoren originaali on kait harvemmin soitettu.

Entä mistä laulu kertoo? Arvailisin, vaikkapa mielenrauhasta, mutta kyllähän Helismaa puhuu koko ajan »sinusta» eli henkilöstä, ihmisestä.

Löysin sinut sieltä,
tiettömältä tieltä —
tieltä, jolla puhaltaa
saa tuuli jokainen.

Lapin noitako se siellä tunturin katveessa kuikuilee?

Sävel: Toivo Kärki
Sanat: Reino Helismaa
© Sävelteos julkaissut vihkosessa »Pirteät Pelimannit 5». Matti Louhivuori laulanut Decca-levylle SD 5139.

Toivelauluja

Tämä JukeBlogin juttusarja käy (valikoidusti) läpi Toivelauluja-vihkosten sisältöjä. A6-kokoiset julkaisut ilmestyivät vv. 1949–1983, yhteensä 126 numeroa. Toimittajana kunnostautui sanoittajanakin tunnettu nimim. Kullervo (oik. Tapio Lahtinen, 1922–1996). Kustantajana toimi Musiikki-Fazer.

Yhdessä vihossa on n. 40 laulua. 20–30 mennee käsittelyyn eli ne, jotka tunnistan, ja joihin itselläni on jokin kiinnekohta. Lyhyet stooryt, kepeä pensseli. Jokunen vuosi puuhaan siltikin hupenee. — Ja ei. En kaivele wikejä, saati SinäPutkia. Muistini tylsejä luistimeja, itteksen plankkailen.

Hyvän käytöksen opas 1954 #20

[kansikuva]

Keskusteleminen. Puheet

Herraseurassa voi keskustelu liikkua liike- ja ammattiasioissa, mutta naisten ollessa läsnä on syytä valita kevyempiä ja vaihtelevampia keskustelunaiheita.

 

Suomen Kansan Ryhtiliike
Hyvän käytöksen opas
(Otava, 1954)

Saako olla vielä jotain muuta?

Meijä isänmaan alamaine tila — se o äärest kauhia. Joka päivä valuta syvemmäl kyykky, ja juur ko jo luule, et kaik o nähty ja pohjal saakka maata, pääse Orpoporukat yllättämä. Mikkä ei riit.

Vai mitä tarttis esmes ajatel, ko verkost saa lukke, et jokku niist Tornion kaut tulevist miähittäjist tyyräile taksin kans millai huvitta. Turkku ast. 1 400 eurdo. »Money no problem!» Et kui kauhias häräs sitä mahtaaka ol ihmine, kene taskuis pullotta liki 10 000 markka. Ylimääräst. Kuulostaak silt et olis köyhä piruparka avun tarppes?

Ruppe olema aavistuksi. Tämä verättämine ei pääty hyvi. Finkki kyl venutta pinnatas, mut jos se pääse katkema, tule paha jälke. Itämaan pojal voi viäl tul kotomaatas ikävä.

Ja oppiiha sitä, tyhmä ihmine. Munt o liäväst nauruttanu tämä »mutta mitä ne meistä ajattelisivat!», mut nyte o virne hyytyny. Se ei ollukka vitsi. Ei olleska. Tämä nykyne päättäjä, 60-luvu jälkke ilman kurii ja rajoi kasvanu, sehä onki iha oikkiast mato. Liaru. Ilma selkärankka. Ei kykenny seisoma ruato suaras. Mikä kyl käyki selväks, ko katto vaik kuvei siit orpopirust: peljästyny hyväveli!

Onneks Suamen kansal on terve sisu(sta). Siis sil wanhemmal osal. Siit seuraa, et nykyne mitätön päättäjäporukka, vellihousut ja tyhjännaurajat ja puliveivarit, ne löytää viäl kaik erestäs. Kysymys kuuluuki: minkä verra o isänmaast sillo enä jäljel — kaik myyty, lahjotettu, poijes annettu?