Minä olen Aki Kauppinen

…on esittely jonka tahtoisi näinä päivinä kuulla. Nimittäin Eurosport on viime viikot ansiokkaasti tuutannut eetterin täydeltä snookeria, mutta selostajina roikkuu jotain britten huru-ukkoja. Missä on Aki?

Näitä brittiäijiä en tunne, mutta selostuksen taso ei juuri päätä huimaa. Joka kolmas pussitus on »great shot!», vaikka valkoinen valuisi lähes valliin kiinni ja ainoa jatkomahis olisi safety. Huoh.

Kauppinen on tasokas selostaja, joka tuntee lajin ja osaa olla äänessä sopivasti. Kun maneeritkin (»tuohon paikkaan») ovat lähes kadonneet, niin ikävä tulee. Ja kun Suomessa yleensäkin on vain kourallinen todella osaavia selostajia, niin harmittaa ihan erityisesti kun heitä ei käytetä.

Kauppisen lisäksi esim. tenniksessä loistaa Hedman Brothers. Tosin alituinen Williamsien nuoleskelu pudottaa arvosanaa, enkä myöskään tiennyt aiemmin, että katsomossa istuu ihan erityinen pappikin — Isä Richard.

Koriksen ykkönen on Mikael Salmi ja futiksessa J. P. Jaloa ei kukaan uhkaa. Lätkän kunkkuna heiluu edelleen setä Mertsi vaikka ote jo lipsuukin. Entistä paloa ei ole, sen sijaan pahoja maneereita (»tulinen» laukaus/taklaus/ whatever; »hienon hieno»; »vahvasti ja hyvin tms.») kyllä.

7 kommenttia artikkeliin ”Minä olen Aki Kauppinen”

 1. Aki on paras mahdollinen selostamaan lajia, joka ei suomessa valitettavasti ole kovin suosittua. Hänellä on asiantuntemusta lajiin riittävästi, ja hän saa rauhallisella tyylillään arvokkuutta peliin.

 2. Juu, ero esim. sinänsä asiaa tuntevaan Ville Pasaseen on kyllä aikamoinen.

  Triviaalina: oli aika hupaa kun aikoinaan eka kertaa näin Akin foton – ihan äänensä näköinen heebo. :smile:

 3. Aki Kauppinen on Suomen parhaimpia selostajia, snookerin ehdoton ykkönen.Hallitsee lajin ja kertoo asiantuntevasti historiikkia ja pelaajien taustoja ym inhimillisiä puolia.Legendaarinen selostaja,hakkaa Pasasen 10-0.
  Vastaavanlainen virtuoosi on pyöräilyn selostaja,joka kertoo koko matkan varrelta historiaa ja paikallista kulttuuria,kuin olisit itse mukana kulttuuri matkalla.Upeita poikia kumpikin.Jatkakaa samaan malliin vanhat rouvatkin innostuvat lajeista,joissa on jotain muutakin kuin hikeä ja röhkimistä.

 4. Missä on Aki Kauppinen? Lomalla? Lopettanut eurosportilla? Snooker on tuplasti hienompaa seurata Akin kanssa. Osaako joku vastata edes kysymykseen, tuleeko hän takaisin?

 5. Hedman brothers??!! Kyseessä kuitenkin Hessu ja Jari, isä ja poika. Ja ”Kauppisen Aki” selosti ainakin vielä viime viikonloppuna laadukkaaseen tyyliinsä. J-P Jaloa on vaikea arvostaa, mutta eipä vaan Suomesta parempaa fudis-selostajaa löydy… :(

 6. Hehe, hauska lapsus. En ymmärrä mistä olen (tuolloin naputellessani) saanut päähäni moisen »brothersin». Toivon mukaan tilapäinen blackout. :)

  JiiPeen nykyisessä otteessa kuuluu jo tietenkin 20 vuoden ura. Ei oikein löydy enää inspistä ja haltioitumista. Muistanpa kaiholla Auran Aaltojen pioneerilähetyksiä legendaariselta Kupittaalta, silloin joskus 1986?

Jätä kommentti