Koodikirja

[kansikuva] Petteri Järvinen julkaisi äskettäin opuksen Salausmenetelmät. Mikäs siinä, hyvä kirja. Ehkä mielenkiintoisemmin samaa aihetta kuitenkin käsittelee Simon Singhin teos Koodikirja [1999].

Singhin lähestymistapa on enemmän historiallinen, perspektiiviä luova. Alussa mm. maalaillaan kiehtovasti miksi Maria Stuartin nuppi putosi ja millainen merkitys salakirjoituksella on ollut erilaisissa sodissa. Tärkeimmät salaamismenetelmät tietenkin käydään perusteellisesti läpi, mutta myös niiden luojat henkilöinä tuodaan hyvin eläviksi.

Selväksi myös käy salauksien keksijöiden ja ratkaisijoiden ikuinen kilpajuoksu. Moni menetelmä on aikanaan julistettu ratkaisemattomaksi, mutta kuinkas kävikään. Tietokoneiden myötä siirryttiin tietysti uuteen aikaan ja lopulta haaveillaan jo kvanttiratkaisuista. Entä onko jo keksitty ratkaisematon salakirjoitus?

Kantsii lukea jos aihe kiinnostaa.

Jätä kommentti