Nostalgiatrippi — kaikki Beatlesin vinyylit kuuntelussa

Selailin aamupalaksi Steve Turnerin opusta Kovan päivän kirja – kaikki Beatles-laulujen tarinat. Alkoi vyöryä muistojen virta. Muuta ei ollutkaan tehtävissä: kuulokkeet korville ja kaikki vinyylit non-stoppina, yhteen putkeen. Uffs.

Please Please Me [1963]
[Beatles: Please Please Me | front cover]

Beatles: Please Please Me

Rupinen ja raakakin debyyttilätty. Tällä on aina ollut iso paikka sydämessäni, vaikka en osaakaan tarkalleen sanoa miksi. Jokin vain viehättää.

Kenties kyseessä on se tietty 60-lukuinen optimistisuus ja naivius, nulikkamainen ilo ja energia, joka tunkee lähes joka raidalta. Vielä ei olla kovia staroja eikä todellakaan mitään Suuria Säveltäjäneroja — puolet kamasta on lainamatskua. Asialla ovat pikkujannut Liverpoolista, joita on lykästänyt kun on peräti studioon päästy. Tuotanto on kolkkoa ja voikin puhua puolittaisesta live-levystä.

1980-luvun alkuvuosina muistan huudattaneeni tätä useinkin, perjantai- tai lauantai-iltapäivisin, ikään kuin viikonlopun alkajaisiksi. Erityisen vaikuttavia ovat edelleenkin Lennonin vokaalit lainakappaleissa. »Anna» ja »Baby It’s You» ja tietenkin päätösbiisi, klassikosti rokkaava »Twist and Shout».

Tippavalu uhkaa, varsinkin kun vertailee kaikkiin näihin munattomiin nyky-williamseihin. Jeesus, kuinka elinvoimaista rock joskus olikaan!

Jätä kommentti