Playoff 2005 • HIFK–Lukko

Ottelusarja HIFK-Lukko

En ole mikään besserwisser-Tamminen tai painottomanpuolen-Sihvonen, mutta muutama sana kumminkin.

Ottelusarja päättyi 1-4. Korutonta kertomaa. Mutta miksi ilmeinen suosikki otti pattiin lähes 100-0? Monen asian summa, tietenkin.

HIFK teki aika hurjia hankintoja kesken kauden. NHL-kausihan peruttiin, joten tarjontaa oli ja rahaa poltettiin. Vokoun, Jokinen, Lydman, J. Ruutu. Kovia nimiä, ilmeisiä vahvistuksia kaikki. Mutta miten kävi joukkueen kemian?
Arvaan, että huonosti. Alkukaudella vastuuta kantaneita joutui sivurooliin. Muutoksia tuli liikaa ja liian myöhään. Joukkue ei enää ehtinyt hitsautua yhteen ennen kovia pelejä. Paletti levisi ja tulos nähtiin.

Lukko toimi päinvastoin. Isoja hankintoja ei (Rolosonin lisäksi) tehty. Jengi sai kehittyä ja keskittyä tekemiseen. Syntyi joukkue.

Ilman hyvää veskaria ei voi voittaa. Roloson pesi IFK-kaksikon 100–0. Miksi Vokoun romahti? Runkosarjan perusteella tasossa ei ollut eroa. Roloson piti kutinsa ja jopa venyi, Vokoun ei. Jan Lundell puolestaan ei kyennyt tilaisuuden saatuaan nousemaan seuraavalle tasolle. Vokoun on kuitenkin huippuvahti, joten joukkueessa on tapahtunut jotakin radikaalia?

Menestystä ei tule ilman maaleja. Ratkaisevilla hetkillä mm. Jokinen, Pärssinen ja Kuhta olivat täysin yössä. Muista ei ollut korvaajiksi, kukaan ei astunut framille. Joukkueessa on ollut jotain pahasti pielessä.
Lukko oli yhtenäinen ja pelasi sydämellä, järjellä ja tunteella. Lähes jokainen nosti tasoaan ja ratkaisijoita löytyi jokaisesta kentästä. Ei diivoja, ei staroja, ei kiukuttelua. Jatkopaikka!

Voidaan tietysti spekuloida »media-paineilla» ja altavastaajan edulla, mutta selitykseksi niistä ei ole. Joukkue voitti lauman, kuten aina.

Tunnettua on ettei pelkän rahan voimalla tai haulikolla mestaruuksia kaapata. Miksi HIFK sortui vauhtisokeuteen, iski päänsä Pohjois-Karjalan mäntyyn ja kaivoi oman kiekkohautansa? Sen tietävät vain punaiset itse. Jos tietävät. Jos myöntävät.

Jätä kommentti