Kupittaan jäähalli – muistojen kultaama

Kupittaan »jäälato». Niinhän sitä kummallista luomusta ja häkkyrää on viime vuodet ivattu. Kohta on halli myös purettu ja iäksi kadonnut. Mutta aikansa oli silläkin. Ja millainen aika!

Tarkalleen en voi muistaa milloin ensi kertaa ahtauduin lippuporteista sisään. En edes sitä miksi sinne tallustin. Mikä kumma sai 12-vuotiaan vaahtosammuttajan vaivalloisesti matkaamaan Littoisten raukoilta rajoilta kauas kaupungin valoihin?

[TuTo–HIFK, TS:n ottelumainos kaudella 1970–71] Urheilu oli perheessä synti. Perinteitä ei ollut. Tahdon arvata, että jonkin naapurinpojan iskällä riitti enemmän näkemystä: sporttinen harrastus kenties pitäisi sällit poissa pahanteosta. Oli miten oli, kausi oli kuitenkin 1969–70.

Pari perusjuttua. Tuolloin ei kyseessä suinkaan ollut Kupittaan jäähalli, eikä edes »jäähalli». Areena tunnettiin nimellä Kupittaan tekojäärata. Se tarkoitti juuri sitä: kaukalo oli kattamaton. Ei kattoa, ei seiniä, no nothing. Kaukaloa kiersi puinen »katsomo» eli säteettäin nousevat lankkurivit, joilla katsojat seisoivat.

Juu, seisoivat. Kuppituoleista joku visionääri ehkä näki märkiä unia. Katsomon toisella laidalla oli parikymmentä metriä kuuluttamoa ja kaiken yläpuolelle oli viritetty tuulessa heiluvat lamppurivistöt. Katsomon ulkopuolella huojui kaksi nakkikiskaa ja muutama epämääräisen hajuinen WC-putka. Mutta kuinka hienolta se kaikki näytti!

Jää oli nimensä mukaisesti tekojää. Jäädytyksen suoritti nimittäin legendaarinen »Järvenpään ketju» — kolme äijää, jotka mestarinsa Ilmari Järvenpään johdolla vetivät erätauoilla perässään vesiletkua ja jonkinlaista, kolmisen metriä leveää jäädytysrättiä. Uskomattoman alkeellista, mutta maalaispojan silmissä se tasainen, kiiltävä jää hohti kirkkaiden lamppujen loisteessa kuin Babylonin korttelien punaiset valot… Ah! jos tuonne joskus voisi päästä…

2 kommenttia artikkeliin ”Kupittaan jäähalli – muistojen kultaama”

  1. Aluksi oli avojäähalli, sitten saatiin katto ja lopuksi seinät (=jäälato). Koko tämän ajan saimme nauttia Sirkan sinapista.

  2. Niinpä taisikin olla — katto kyhättiin ensin. Se vaihe on häipynyt mielestäni. Taisi olla juuri siihen aikaan runsaasti (muita) aktiviteetteja. ;)

Jätä kommentti