Likaiset legendat eli Kehä Kolmosen junttiruletti

Deja vu: TPS-HIFK silloin joskus

Kausi oli jokin välillä 1979–81. En viitsi kaivaa tarkemmin. Matsi oli kuitenkin lämpöinen kuten aina.

Tilanne laidassa ja siellä herrat Melametsä ja Martti Jarkko. Jotain tapahtuu. Hetkessä on IFK-vaihtopenkki tolppana ja sitten alkaa välittömästi lappaa äijää kentälle, Riihirannan johdolla.

Kohteena on Jarkko.

Jarkko näkee tilanteen ja alkaa perääntyä takaperin keskiympyrää kohti. Tepsin muu kentällinen ja vaihtopenkki nukahtavat pahasti. Jarkko joutuu hyvän aikaa puolustautumaan yksin koko IFK:n jäälle rynnännyttä laumaa vastaan, mutta lopulta Tepsinkin jengiä ehtii paikalle. Täysi kalabaliikki. Keskiympyrän tienoilla kaikkea liikkuvaa lyödään sikana. Pääpukarien lisäksi kasasta erottuu ainakin Leimeen Hessun rankasti takova yläkoukku.

Öbaut 5 min. täydellisen hulabaloon jälkeen äijät saadaan irti toisistaan. Pelaajat palautellaan aitioihin, kamat kerätään, jäähyt jaetaan. Ottelu jatkuu.

Seuraavana päivänä Iltis kirkuu sivuillaan: »Jarkko potkaisi!» Varmemmaksi vakuudeksi lehdykän sivulla on valtava valokuva »Melametsän selästä». Kuvasta hesalaiset punaiset silmät löytävät liki tappavan viillon, turkkulaiset ja muu maa erottaa oikein hyvällä tahdolla jonkinlaisen juovan. Eikä tietenkään voi sanoa, mistä kuva (tai jälki) yleensäkin on peräisin. Mutta kohu valmis!

Lehden jutusta käy ilmi, että sekä Melametsän että HIFK:n vaihtopenkin mielestä Jarkko olisi todellakin potkaissut (!) laitakahinassa Melametsää selkään. Siitä siis kostoretki. Rankka väite ja rankka olisi tekokin. En ainakaan ole moista koskaan kuullut missään tapahtuvan.

Mitä sitten oikeasti tapahtui?

Paha sanoa. Niihin aikoihin ei otteluissa ollut kameramiesten armeijaa, videoinnista puhumattakaan. Dokumentteja ei siis taida olla olemassa. Itse en myöskään nähnyt tilannetta kunnolla, koska olin saman laidan katsomossa jossain rivillä 10.

Martti Jarkko on tietääkseni aina kiistänyt potkun. IFK-leiri pitää kiinni omasta kannastaan. Varmaa on, että mainitut herrat kyllä pitivät siinä laidassa pikaisen kokouksen. Ja jotain suoritteita Jarkko epäilemättä harjoitti. Melametsä oli nimittäin koko ottelun ajan systemaattisesti kuumentanut maestroa, joka oli dominoiva hahmo ja Tepsin pelin sielu. Onnistuihan se lopulta.

Ei siis mitään uutta lätkätaivaan alla. HIFK on aina käyttänyt ns. kaikkia keinoja. Kenties kyseessä on se kovin hypetetty »IFK-henki». Whatever. Pitäkää pahananne.

Jätä kommentti