Kirjojen maaginen maailma

Hiera? sonoris single-diskos. Nun vicoa la libros.

T arskos peräte sanno, et Huutis o vähä niinko muuttanu mun elämäni. Mää ole ruvennu kerämä opuksi iha eriltappa ko enne. Nätti 2–3 kappalat tule joka viikko, ja ussemppi sarjoi o tyän al. Em mää tämmöste perässe aikasemmi juurka haikaillu, ko ol iha liika tyäläst juast joka hiivati divaris, ostikses ja kirpparil. Nytei tartte, vaik käyräänki.

Luukku o kolissu tälki viikol. Pannas pikkase turiste.

Sakari Topelius: Maamme kirja

[kansi] Nonni. Zachariaksen klassari ol hinkulistal jo jonku aikka. Nopjamminki olsis löytyny, muten tahtonu mittä 80-luvu »moterniversuuneit». Kai niilki joku arvos o, mut eres ajatuski jostai »uureaikasest» krafikast ja muuteski nykynäkösest ilmiasust… ÄÄÄH… Topeliukse KUULU ol wanhha. Tämä onki painettu 1957, 55. painos, kelppa kyl. Viälki vanhempi himottais tiätyst, mut siin ruppe jo hinta hilautuma hilttoni. Olla häpi.

Kursorisest jo plarasin. Monemoist mukava löytys, niinko vaik häne kuvauksias heimoluanteist, tiatopaketei meijä kasveist ja eläimist ja kiälist, satui, arvotuksi ja sanalaskui. Ja tiätyst, »Koivu ja tähti». Muten taira sitä lukke. Penskal o syvä muisto, ja see kyl pilottuis laakist.

Baitöwei, sanalaskui ol nätti 100 kappala. Mää tunsin niist helpost yli pualet. Kuink mahrais käyrä, jos mensis kysymä nykylukion ekalt, netti kines? :P

Edward Bulwer-Lytton: Pompeijin viimeiset päivät

[kansi] No sit käsiks sarjoihi. Mul o niit keräilys jo neljä erilaist, ja tämä o see mist tul alotettu: Tammen Jousi-sarja. Eikä tarttenu alotuksen kans eres mittä ihmetelkä.

Meinate, tämän sarjan tunnetuin opus o varmaste se, mikä mulki ol penskan se kaikkist raarein: Felix Dahn ja Taistelu Roomasta. Sen mää muistan suurimmal osalt viäl aikusenaki, ja see ol eka mitä mää Huutiksest rupesin kaivama, viime kevään. Et olin vähä onnesan ja hintaki ol kohrallas. Jeeeessi.

Syyki toho erellisse o simppeli. Koton sattus olema simmone »valmiskirjahylly» (nätti 3 x 1 meetri), mikä tarkotta, et vanhemmat oliva ostane sen valminas, täynnäs kirjoi. Joku kauppias osunu kohral ja puhunu ympäri. Ja mitä teoksi! Melkkeist pelkki klassareit; Jousi-sarja (kaik!), Knut Hamsun, Arthur S. Maxwell (heh) ja mitä kaikke, muistakka. Niit mää sit ahmisi yäkauret, heti ko vaa lukke osasi. Ikän en ol ennalles tokenttunu, mut onk mikkä ihmekkä. Sarja o tämmöne:

Felix Dahn: Taistelu Roomasta

R. D. Blackmore: Rosvolaakson tytär

Georg C. Starbäck: Engelbrekt Engelbrektinpoika

Edward Bulwer-Lytton: Pompeijin viimeiset päivät

Gabriel Ferry: Metsäsissi

Robert Louis Stevenson: David Balfourin seikkailut

Wilkie Collins: Valkopukuinen nainen

Charles Reade: Luostari ja kotiliesi

Alexandre Dumas [vanh.]: Musta tulppaani

Christopher Percival Wren: Saharan sissit

Meinaan, et ko reiluste alt kymmenevuatias kloppi saa rauhas vaipu tommossi mailmoihi, ni… :grin:

Toi »Pompeiji» on ny toine minkä mää ole löytäny. Oikke kiva, mut pikkurippune epäilys o heränny. Näist tule hiano rivi hyllysse, mut mahrank mää ikän voira niit lukke. Vaikken kaikki enä muistakka, ni poikakirjoi nee lopultaski ova. Ei taira taatto taippu, enä. :roll:

Jorma-Veikko Sappinen: Heavy rock

[kansi] Ja perässe viäl toistki sarja. Soundi-kirjat. Ei raarei, mut omal tavallas tärkkiöit. Näit ilma mun nuaruuten olsis ollu kovast toisselaine. Ko eletti 70-luvu pualväli ni rokkerol ol piru harvinaist sittekki, ja opuksi ei ollu juur lainkka. Et kyl tarppesse tuliva.

Täst mun tartteki sanno eten muist juur mittä. Olen kyl lukenu aikoinas, lainannu kirjastost, mut vuaret ova menne. Sitä paremppi. Ihanko avais uure opukse. Ja kovi onki intresantti orotel, et kuim paljo ova turinat vanhenttune ja mikkä ova painotukset. Onk Sweetti hevi, entäs Slade, hehhehheh. Ja varsinkis: montaks pumpuist — ja heepoist! — enä o henkis?

Tämän sarjan teokset ei ol tähä ast pahemmi maksanu. Mut täysveto, see taita tul aikast helvati kalliks. Ainaski Huutis-pyyröt Punk-akatemiast nostele nätist tukam pystysse: 400 markka! Ja muutamist muistki kehrata kinu 100–200 mk. Noh, katella.

Soundi-kirjat:

1.  Timo Kanerva: Platat

2.  Waldemar Wallenius: Punk — rokkishokki

3.  Timo Kanerva: »Laula pieni laulu»

4.  Juice Leskinen: Kuka murhasi rock’n’ roll tähden?

5.  Jorma-Veikko Sappinen: Heavy rock

6.  Jake Nyman: Rocktieto 1

7.  Jake Nyman: Rocktieto 2

8.  Timo Kanerva: Platat 2

9.  Robert Crump: Pilajuttuja ja piirroksia

10. Jan Blomstedt: Punk-akatemia

11. Charlie Gillett: Kaupungin syke

12. Charlie Gillett: Kaupungin syke 2

13. Juho Juntunen: Tuuliajolla

14. Jerry Hopkins – Daniel Sugerman: Jim Morrison

15. Hunter S. Thompson: Suuri hainmetsästys

16. ?

17. ?

18. Henry Beard & Douglas Kenney: Loru Sorbusten Herrasta

19. Esa Saarinen: Sartre: Pelon, inhon ja valinnan filosofia

20. Dave Marsh: Bruce Springsteen — rocktähden tarina

21. Colin Wilson: Ovi tuntemattomaan

22. Colin Wilson: Ovi tuntemattomaan 2

23. Esko Lehtonen: Suomalaisen rockin tietosanakirja 1

24. Esko Lehtonen: Suomalaisen rockin tietosanakirja 2

25. ?

26. ?

27. ?

28. ?

29. Patricia Highsmith: Lahjakas herra Ripley

30. Patricia Highsmith: Kepeät mullat, herra Ripley!

31. ?

32. ?

33. Jake Nyman: Onnenpäivät

[EDIT: niinkos näky ni von Dööpelni ratsasta koloi katelle. Kumma kyl, mistä ei tunnu löytyvä lista tost sarjast.]

Ja sit ova viäl nee viime aikoje herätykset; Tammi-sarjat Huutomerkki ja Kurki. Et rahareiki riittä ja orotust kans. Huutomerkis pelkästäs o 92 kirja, ehh. Mut mikäs hamsteril täsä. Joka päiväl löyty omat löytös ja ylläris ja ihmettelys. Those magic books!

Medianuts

Vaik sanosinki eten enä JiiBees mittä kauhajokijutui naputtel, ni vähä om pakko liipast. Meinate, nämä mediaheepot. Iltiksist ei sanaka, niist saa juur sitä kuana mitä tilaki. Mut YLE:lt — meijä verommaksajitte virmalt — olsis lupa(maksu) orotta iha jottai muut. Vaa kuink käy?

Ensi eilä aamul uutisis vuaratetti, et »näin ampuja luokassa toimi». Siis oikke helvati tarkast kerrotti, en kehta eres toista. Mahro ol kiva joka platsis misä vaa muksui ol kuulemas.

Ja entäs tänäpä. Äskö (klo 17.30) tule YLE:n Turu Rariost Juha Roihan prokrammi »Taustapeili». Kertok hän jottai mukava ja kiva ja positiivist? Niinko et »kyl elämä jatku kummiski, eiväkkä kaik ol nutipäit ja mailma o kaunis erelleski». Ei tiäteskä. Hänest o kovi pal hianomppa ja sopivamppa ruvet turisema lentokonekaappauksist! Mitäs muut me ny haluttaiska kuul — kerttomuksi ihmiste ahrinkost ja pelost ja paniikist. Viddu, em paremmi san.

TotiSEST mää ole tähä ast luullu, et toimittajat olsis eres jollantappa viksui. Et on heis ny joku ero jos vaik vertta politikoihi. Ei näyt oleva. Kummakki elävä lasikaapis, kaukan siält misä tavaline ihmine elä ja henkittä ja teke assioitas. Muute ei voi tommost selittä. Vaihettaka kaik roihat ja yle-korput hommianne, ja vähä äkki sittekki. Painuka vaik kalastama silakoi pariks vuareks, Nauvom perukoil, ilma netei ja halkoi ja piuhoi.

Jos vaik ruppeisis nuppi toimima, santana. :evil:

17 kommenttia artikkeliin ”Kirjojen maaginen maailma”

 1. Mainitsit joskus aikaisemmin Maamme-kirjan. Menin sit nettiin lukemaan Koivu ja tähti-tarinan. Vanha tuttuhan se. Mutta kehtoitti mieltä, kun Topeliuksen esittelysivulla hänen patsaansa alla lukee TOPPELIUS. On ollu töissä kiirettä!

  Olet siis oikein todella luonteeltasi hamsteri, keräilijä.

 2. Jollakin sivulla luki että joku Topeliuksen esi-isä olisi ollut Toppelius. Olisiko siitä kyse?

  Juu, hamsteri olla. Aina oltukin, mutta tuntuu pahenevan iän myötä, heh. Vaan sanoisinpa että aika hyvä harraste. Kirjat ovat suht edullisia, lähes ikuisia, usein kauniita ja käyttöliittymäkin on täysin lyömätön. Miksipä ei keräisi? :smile:

 3. Eh, tuata, just päivitykses kerron, ett mull o Douglas Adams tyä all. Se verra tila o ain ,D Ett semmottos. Meilki ol tommone hylly, siin oli kyll hyvä valikoima, kotimaissi klassikoit ja kaikke. Tull luettu Kivet, Talviot, Ahot,Cantit, Järnefeltit ja muut aika piänen ko muut ei ollu. Ja kirjastost sai vaa kolm kirja viikos, niinko 3. luakall asti =E
  Meediast sevverra, ett ole aikastas kyrphiintyny niinko eilissi lehtinki (ko lui niit töiss)! Kele!

 4. Ou jee. Mailman ainova 5-osane trilokia. :smile:

  Jourun siltiki myäntämä, et toho sarja en ol saanu maku. Tais käyrä päivvaston ko muitte sarjoje kans: en lukenu oikkia aikka. Pari vuat takaperi koetin sitä ykköst taas, mutei vaa toiminu. Vaik hyvä opus onki. Wiöörd.

  Älä ny vaa sano, et meil o ollu sama kirjahyllyki! :shock: Kyl meilt löytys ainaski Talvio ja Canth. Ja Pikku Jättiläinen, he. Järnefeltti en kyl muist ja tuskim mää Kivekä olsin kiärtämä päässy. Mut kyl o sattumi sopas, sano…

  Sans muut, meediast. Thänk gaad etei mun luukust valu yhtäkä aviisi. Mut puatikäynnil tartte kyylät lattia et päässe lööpitte ohi, eikä rario voi kuunnel lainkka. Kai tämä sit kertto vaa siit kui housuk kintuis meijä pahoinvointivalttio makka. :sad:

 5. Joo, hei, Pikku-Jättiläinen ja sitt oli semmone joku iso kirja kans ku Avara Maailm tai jottai, miss oli vinkeit jutui eri paikoist? Hylly ol semmone miss oli liikkuva klasit eres…Nii ja Lääkärikirja oli tiätty ja Emännä tiatosanakirja (2-osane!) ;D
  Käytti Poja kans kaupoill ja katteltti sama ja juteltti, ett helveti hullui ihmisi molemma: ne ku kirjotta ja toise hullu viäl luke ja tiäs kui pitkä viäl ja sitt vähä raatatti nettisensuurist ja muust. Ei oll ollut paljo rario pääll eikä mull tuu yhtää avisjuuni kans, paikallislehtikä ei meill asti jaksa kävell ko ove o lukoss. Ett hyvi pysy pimenos, ku tahto. Taira menn kissa kans päikkäreil (eli kirja kans maate), siäll o vissi aika turvallist ny ku kattiki o ruakittu!

 6. Nii mä lissä viäl toho sun erellisse kommentti tost käyttiksest, ett joo, kyll se o hyvä, mutt meill ainaki välill kaatu – onneks ei menn kummiska pluu skriiniks *virn*.

 7. Voi helvatti, klasit ol ja liikkuski. Ruppe vaikuttama hualestuttavalt. *virnuile ankaraste*

  NOIT kirjoi en kyl muist. Jolsei kiinnostanu, taik jos Äiskä ol pannu paremppa taltte? Mut paremp arvaus: nois hyllyis ol joku tiätty vakiokirjasto, esim. 3/4-osa, mihe sit lisätti mitä sattus millonki olema. Paikkaki varmast vaikutti, meijä hylly tairetti osta Helsinkist. Varma Malmilt, hähhähhäh.

  Jaa ko hullut tääl pälättävä julkkisest? No see vast pässi o ketä ittekses lätise taik pöytäloorasses kirjotta! Anti men vaa. Echelon

  , saiksä!

  Juu, mul o yks käyttis lojunu jo par vuat kirjahyllyn takan. Mut oikest kyl pistä nauruttama. Ko ehtosin punkassas hiplaile raarei opuksias, väänttele ja käänttele, ja teke merkinttöiki ja vaiks mitä, ja sit jokku insenöördit koitta kehitel sähköst kirja…

 8. Ah, kirjat…ei ole elämää ilman niitä! Onneksi on Huuto.net, sieltä on tullut tilailtua yhtä sun toista – mutta ei ehkä iiiiiihan yhtä tiiviisti kuin sinulla ;)

 9. Joo, mullaki tää taivas alkka oll sill mallillas, ett koht joku saa tehrä mull hylly. Mull ois hemmeti hyvä ideo, ku tekijä löytys? Essunka sää sattuis tiätä? Majotus ja ruakaki tarjottas *virn*. Matsku voi oll vähä vaikkia löytä – arva?
  Mä luule kans, ett toi oll semne juttu, ett joku kauppamiäs kulk ovelt ovell ja myi noit hyllyi ja tosissaa jollai vakiotäytteill. Ko ainaski meill sitt oli Faija omi kirjoi ja mä muista, ett naapuris oli sama juttu (nee osti kans silt äijält se hylly)!
  Sähkösest kirjast se verra, ett Poika luke niit luennoill ny ku sill o se miniläppäri, köh, muistiipanoi varte vissi lupa oll… nii se on ok. Mutt viä nys si kirja mukka sänkky sähkösest ja ruakapöyttä, kuljet mukanas vessa ja parvekkell, takso ja tyäpaikall… Ei oikke, ei! Kyll kirja on mull ain kirja. Ja iha kiva lukke Ivanhoet vuare 1903 painoksen ;D

 10. Söndaakeniaamurähmäs ei oikke kulje – tarkotak sää niinko jottai Ameriikan punahonkka? :wink:

  Tommottis se kaupustelu varmast o menny. Yht assia mää ole kyl ain tosisas ihmetelly. Mun vanhemmat, härituski parkymppissi, ova taatust olle aikast helvati piänis rahois sillo. Kui heil o ollu vara tommosse aarrehylly! Kuim piru halval niit o mahrettu myyrä?

  Noo, hiaroklyffit ova 5000 vuat vanhoi, perkamentei hypisteltti yli 2000 vuat takaperi, ja Kuuttenperi kekkas irtokirtsut 1400-luvul. Nii et moterniki kirja o nätti 600 vuat vanhha, eikä reppanat ee-lelut täsä sarjas pal pain. Ja onk ihme jos käyttis kelppa. :cool:

  Mut jos siit sähköpapyruksest tule joskus simmone piäne lehtiön tapane, hiukka fletku ja kepjä ja lankato, ja vähä niinko PDF (voi merkat iisist), ni okey. Opiskelemises see vois toimikki, punkaski. Näkis vaa.

  Ja juur niinko sanot: Ivanhoet ei voisis lukke millä muul taval, varsinkas ko mul ei sitä ol, he. Mut hyllys makka melkkeist räjähtäny Kalevala vuarelt 1909. Pääseek porukka? :grin:

 11. Mittä punahonkka. Mää meinasi semmosi puretust larost irti otetui harmai lautoi ,D Paha?
  Sama mul tuli miäle, ett ku ei meill muutenka raha ollu, ruakaki oll vähä tiukas tai siis eletti tosi vähäll, nii ni porukat kummiski osta hyllyi ja kirjoi. Ett helvati hyvä myyjä, tosi halpa hylly tai sitt kirjat… Emmää muute ossa selittä, varma joteski viäll osamaksull tai jottai. Vaik emmä semmost muist!

 12. Juma, hiano iris. Mut mist meinat keikat sopivi laroi, ei vissi IHA teijä kulmil simmossi ol?

  Myyjä! Jos mun faija vaa ol sillo samalaine tuulikotsa ko myähemmi velivainaa (suara keeniperimä), ni ei kannatakka ihmetel. Varmast ova nätti puhe ja hylly uponne – ja osamaksu. Sehä o sillo ollu uut ja tosihiano. »Makseta sit joskus, eikä niinko [pässit] naapurit.» :wink:

  Baitöwei, tuli juur Huutisposti Topelius-vahrilt. SotB… Eik siin hyllys ollu tämäki: Talvi-iltojen tarinoita ?

 13. Muisti palaile pätkittäisi. Välskärin kertomuksia ol varmaste, mist voi päätel et löytys siisti Topelius-satsi. Ei toi muute tuntuis nii tutult.

 14. Ny on pakko kiusat, ko mä huamasi, ett sult puuttu Loru sorbuste herrast. Mull ko sattu ole se eka painos – kui sattuka ole sillo raha mukan. Se meni nimittäs aika noppest kaupaks…*tsihih, haltiajoukkovelkakirjat, tsihih*! Dildo Ripuli. Auuuuuuuuuuts. Ja mää ole töiss. Olikoha siis kipupiikis jottai duuppi kans =O

 15. Ei kummiska niim baha kiusa ko luulit. :smile:

  Meinaan, et see (eka painos) ol juur vähä aika takaperi tyrkyl Huutikses; taisin tehrä ekan tarjouksenki. Mut arvasin kyl kui käy, ja ko päästi johonki kohral 15 juuro, ni mää pomppasim poijes.

  Tost voi kyl tul paha pala. See o Soundi-kirja (tarttis kyl saara), eikä varmast irtto halval mistäkä. Ja ko mää en ol mikkä fanika eres, ni… Vidzit, olsiskos sittekki pitäny hiukka viäl… :roll:

Jätä kommentti