Turun tauti: Martin ja Mikaelin kirjastot suljetaan

[Populaa kadulla]
[Populaa myös]
[Speakerit]
[Veijo Hietala]
[Hietala ISOaa]
[Perusbanderolli]
[Martti talks!]
[Kyltti 1]
[Kyltti 2]
[Kyltti 3]
[Kyltti 4]
[Talo ja taivas]
[Hallitusovi]
[Turku-kyltti]
[Turku-kyltti-2]
Turun tauti ei koskaan kuole

Murheen päivä. Elämästä kauan sitten erkaantunut Turun päättäjistö näytti sivisty(mättömyy)stasonsa ja oikean karvansa, jälleen kerran. Kulttuurikaupunki, ex.

K irjastopalvelujen puolustajat olivat kokoontuneet kävelykadulle osoittamaan mieltään ja herättämään huomiota. Valitettavasti tilaisuus näytti raadollisella tavalla miksi Turussa on mahdollista tehdä sivistystuhoja vastuuseen joutumatta. Kävi myöskin ilmi, ettei demonstraatiosta ollut (enää) suurta hyötyä. Hyvä silti että oli edes pientä yritystä, ehkä jatkossa löytyy enemmän poweria.

Saavuttuani paikalle ei ensimmäinen havainto ollut järin kohottava. Vain vaivaiset pari sataa ihmistä oli vaivautunut paikalle! Turun asukasluku on sentään 175 000, joten määrä on ällistyttävän vaisu. Selitys oli kuitenkin helppo havaita. Paikalla olivat kyllä ne oleelliset kohderyhmät joihin tämä nykyajan kirjarovio kohdistuu: eläkeläiset, opiskelijat ja lapset. Mutta muu nuoriso, keski-ikäisestä keskiluokasta puhumattakaan, loisti poissaolollaan. Ei siis syytä ihmetellä. Turku — tilaisuuden saatuaan — käy raukkamaisesti juuri niiden ylle jotka eivät pysty puolustautumaan.

Tilaisuus kesti n. tunnin. Sen aikana kävi hyvin ilmi, miksi rikos oli mahdollinen: kirjastolla ei ole riittävän merkittäviä puolestapuhujia. Tämän tason konnantyöt voidaan estää vain kiskomalla ne raa’asti julkisuuteen, ja hankkimalla huutajiksi tarpeeksi isoja persoonia, röyhkeitä ja tulisieluisia. Heitä ei näkynyt. Vain elokuvatutkija Veijo Hietala oli puhujaksi saatu, ja häntä tuskin voi kuvitella kansoja villitsemässä. Missä olivat nyt Heikkilät ja Tammiset? Rokkarit? Edes yhtäa ainutta kirjailijaa en bongannut!

Tässä on nyt jotain mitä en käsitä. On aivan kuin kukaan Turun julkisista kulttuuri- ja mediahenkilöistä ei piittaisi törkytempusta mitään! Miksi kirjailijat ovat mykkinä? Missä todellakin lymyävät rockartistit — jotkut heistä tiettävästi osaavat lukea. Miksi KUKAAN Turussa ei mobilisoi mahtavia joukkoja sivistyksen puolesta?

Paikalla olleet tekivät mitä voivat. Naispuolinen vetäjä hoiti hommansa, iskulauseita huudettiin ja uskaltautuipa kansan joukosta jokunen rohkea myös lavalle. Hauis oli kuitenkin kevyttä luokkaa, mikä nähtiin aktin loppupuolella. Kaupunginhallitushan piti samaan aikaan ratkaisevaa kokoustaan viereisessä rakennuksessa, ja puheenjohtajansa Aila Harjanne (Kok.) oli luvannut laskeutua katutasolle kertomaan ratkaisusta ja perusteista. Eipä näkynyt — surpise. Niinpä olisi pitänyt tehdä tasan yksi asia: agitoida se pienikin jengi sisään rakennukseen häiriköimään, (kenties) keskeyttämään kokous, ja hankkimaan ilmaista julkisuutta, paikallismedia kun oli ehh, paikalla.

Mutta ei, ei puhettakaan. Viileä varsinaissuomalainen veri ei kuohahda vaikka bryssä pöytähopeat veisi.

Seuraavana päivänä oli edessä kylmä totuus. Kirjastot suljetaan. Ehkä en enää yllättynyt, mutta tutkaillessani kaupunginhallituksen päätöstä en ollut uskoa silmiäni.

Sulkemispäätös tehtiin äänin 6–3. Olin tähän asti ollut vankassa uskossa sellaisessa, että tihutyötä olivat tekemässä oikeistomulgendaarit. Noup! Kolme kokoomuslaista olivat tietenkin sulkemisen kannalla, mutta niin olivat myös kolme SDP:n edustajaa. Ja mikä uskomattominta, kaksi vasemmistoliiton edustajaa äänesti tyhjää! Näin hienosti siis vasemmistolaiset edustivat Turun heikompiosaisia, ja totisesti haluaisin kuulla kuinka nämä viisi hyväkästä perustelevat äänestäjilleen makaroniruotonsa. Pankaa nimet mieleen, en paremmin sano. Erityisen härskiksi päätöksen tekee tietenkin se fakta, että Turku todellakin on oleva Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2011, siis paperilla ja eliittikamareissa. Ihmisten tasolla se on kaupunki joka kaventaa tavallisten kansalaisten peruskulttuuripalveluja.

Jotta Turun tauti tulisi oikein selväksi toistettakoon tässä speakerin tilaisuudessa kertoma. Kirjastojen sulkemisia on julkisuudessa koko ajan perusteltu kustannussäästöillä. Eräs päättäjä oli kuitenkin vuotanut, että vapautuvia kiinteistöjä tullaan tarvitsemaan lisätiloiksi mm. sosiaalitoimen käyttöön! Mitään säästöjä ei siis olisi luvassa, tai ei ainakaan läheskään puhutussa mitassa. Kyse on mitä ilmeisimmin periturkulaisesta venkoilusta, sumutuksesta, kenties valehtelusta. Joukkotuhoaseita ei löydy.

Sulkemispäätös on järkyttävä. Syvästi häpeän olla turkulainen. Myötähäpeää tunnen myös Turun poliittisen vasemmiston puolesta, joka ilmeisissä lehmänkaupoissa on myynyt niin ihokkaansa kuin (peri)aatteensakin. Tapahtunut kuvaa täydellisesti vasemmiston ja yleisesti turkulaisen politiikan alennustilaa. Kuten tilaisuuden yleisöpuhuja tiivisti: »Näiden päätösten myötä tuntee halua muuttaa Tampereelle.» :sad:

Turun kaupunginhallitus (11 jäsentä) teki päätöksen ma 12.1.2009, äänin 6–3. Kaksi äänesti tyhjää (VAS).

Sulkemisen puolesta:

Aila Harjanne, pj. (KOK)

Pirkko Keskinen (KOK)

Minna Arve (KOK)

Seppo Lehtinen (SDP)

Riitta Eklund (SDP)

Kjell Lundahn (SDP)

Tyhjää:

Rauno Artessola (VAS)

Pirjo Rinne (VAS)

14 kommenttia artikkeliin ”Turun tauti: Martin ja Mikaelin kirjastot suljetaan”

 1. Tartte sano vaa, ett ei oo mihkä toi homma näköjäs muuttunu. Sama vanha älytykse ko ennenki. Ja kaupunkilaise mene halppa. Hvtti, vai kyldyyripääkaupunki viäl – ett eres kehta! Kui ois joku ittesä kettinköittämine Marti kirjasto ovesse viimosen päivän ko se o auki, tai jottai muut vähä raflaavamppa? Määki voisi tull mukka, jos tiätäs ennakolt. Ei oll katos mittä hävittävä enä, meinate Turus!

 2. Niimpä, Polka. Mää en tämä jälkke enä suastu Turust puhuma kulttuurikaupunkin, see o varma. Paitti lainausmerkeis taik vitsimiäles.

  Kettinki olsis hyvä iris. Jos viittis. Mää en taira enä piitat. Toi demo kävelykarul ol niim paha pettymys, et anti ol. Munst tunttu, et nee ihmiset täsä kaupunkis – kenel o vaikutusvaltta ja kene piräis lainastoist iha erikoisest välittä – nakkava baskat. Sillo ei tavikselka ol mahiksi. Händs ap. :sad:

 3. Luovuttamistunnelmat siellä, sorry.
  On se kurjaa kuulla, että asioiden tärkeysjärjestys menee pelkkää rahantietä. En muuten ole koskaan uskonut politiikkaan kansan työaseena.
  Valta rahaa vastaan on tieto – se on hidas tie, mutta kasvattaminen kannattaisi …

  Vaan sit kun saadaan ”hyvä mies” johtoon, miten käy?

  Toivottelemme Obamalle lähes yli-inhimillisiä voimia!

  Ja Turun valtiaille tarkkasilmäisiä vahtaajia!
  (Kun muu ei auta!)

 4. Money talks, all over the world. Suomessa mikään muu (isompi) city ei vain liene tehnyt vastaavia törkeyksiä… Mutta pässi ja alkeellinen ihminen on sopuli eikä ole paljon tehtävissä.

  Oikeassa olet, Utukka. Politiikalla ei ole enää mitään käyttöä. Ahneus on ajanut sen yli, ja nyt tarvittaisiin aivan eri luokan otteita, marssia barrikaadeille ja käytännön toimintaa. Taannoiset kouluampumiset ovat esiaste, ja olen varma että paljon tylympää on tulossa. AikaPOMMI on muhinut jo kauan.

  No, teilläpä on nyt »hyvä mies». Katsotaanpa! :smile:

 5. No, kyll täälki kirjastot säästä. Ne säästä kesäll aukioloajoist, ei oo la auki ja muutenki vähemmä aja. Must seeki o jo tarppeks paha, mut sen ny viäl jotenki kestä! Ei tääl ny sulkema ol ruvettu, viäl. Mää luule, ett haloo nousis, ko kattosi tilastoi. Ett lainausmäärä vaa kasva koko aja.
  Eijjumalaut, eiks kukka vuaskymmeni oo saanu Turu päättäji kurisse?

 6. Mittä uut sunka ol. Turu kirjastoje palveluksi o kyärätty ales koko 2000-luku. Määki hermostusi jo kauva sit ja rustasi jokussi yos-kirjotuksiki, niinko vaik 2002 tämmöse Näpit irti kirjastoautoista [leiautti tual vähä hajal, sori]

  Et toltappa see alkka ja sit pikku hilja väsyttämäl etene. Toivom mukka teilpäi ei ol yht hullu porukka johros, taik ossatte pirel paremmi mekkala!

 7. Vuaskymmeni, mä tarkoti, ett jo 70-luvull oli iha samalaissi jutui. Jos muistat, ko koko Portsa meinatti purkka (juu, mä asusi sillo siäl) ja osa purettinki (ei muka ollukka Portsa ja nii nii huanokunttosi rakennuksi, ett!). Mitäs hullu viäl tulis miäle… Myllysilta! Siithä kohkatti iha hvtist. Ja oliks niinki, ett jossai vaihees Ruissalo piti rakentta jottai? Emmä enää muist, eikä oo välikskä.
  Mutt jos jumakekka tääl aleta puuttu MUNMUNMUN kirjastos käymissi, nii koht lätty lätise ja barrikaatei rakenneta! Nih kerta.

 8. Jub, muistan kyl ko Portsaa ruvetti repimä. Kyl siinäki hanskat saati etei menny maan tasal koko baska. Krynderit tarttis kaik viärä saunan taka ja…

  Entäs misä ova vaik ratikat ny? Turu konnantöist tulsis paksu kirja, brkl. Siks onki oikke hyvä kuul et viäl sentäs Malmil lätty lätise. Jessi. :smile:

 9. Mää muista ko mää sai sako Martin kirjastost vuan 1969. Mul oli yks kirja myähäs. Mää joutusi omist viikkorahoist sem maksama. Kyl sapetti. Noi heil sii sit kävi viimeinki, ko kehtasiva piänelt koululaiselt häne vähäset rahans siapata… (Ei sil ettenkö mää olis ansainnu mitä sainki, mut kummiski).

 10. Jaa et niinko paha karma, ja siitäs saivat. Olsiskos, Staircase, rankastus ny kummiski kepjäst ylikokone? Vai olek sää ahkerast loitsunu kaik nämä vuaret ja tyrkänny neuloi nukkesse? :smile:

 11. No, kun saivat kirjastot suljetuiksi, niin käys, katteles, antoivatko itselleen palkankorotuksen!!! Johonkinhan ne säästörahat tarttee panna. Niin se täällä lännellä tehdään.

 12. Jaa, että kuka on Lännen nopein välistävetäjä?

  Seuraan kyllä tuotakin tilannetta, mutta ilman suurempaa intoa. Kulunut kymmenen vuotta on tehnyt tehtävänsä. Omien etujen härski varmistus on levinnyt eduskunnan esimerkillä ja yritysten optioiden myötä liki kaikkiin Suomen suurimpiin kaupunkeihin. Kaikki piehtaroivat – pomot puvuissaan, vanhukset vaipoissaan.

  Hajussa on ero. Vai onko?

 13. Hyvä että toit vanhusten asian esiin taas. Noi muuthan puvuissaan ovat kovasti esillä. Nyt on Obama sanonut sanan, joka sai Utukan hereille. Hän sanoi jotakin tapaan: Besides politics we need DIGNITY. Tuohon sanaan mielestäni sisältyy rehtiys, oikeudenmukaisuus jne (eikä ahne rypeily omaneduntavoittelussa)

 14. Dignity?! Houli smouk. Taidetaanpa todellakin ryhtyä elelemään uusia aikoja.

  Meinaan vaan, että voisiko kuvitella että Herran terttu Bushein osaisi edes ta-va-ta moisen sanan? :P

Jätä kommentti