2:04 — game förbi

USA–Suomi, olympian välierämatsi, 2010. Voittaja pelaa kullasta. Pari minuuttia taululla, Suomella hyvä ote. Kiekko valuu keskialueelta vaarattoman näköisesti veskari Kiprusoffille. Kipru heittää limppua pakki Lepistölle, joka nukkuu. Väliin pääsee Ryan Malone ja pistää tyhjiin. 1–0. Pelattu 2.04.

Uittamolle asti kuuluu NAKS

. Kisukotieläimen selkäranka.

Juu, erehdyinpä sittenkin vahtaamaan olympalaisia. Edes yhden tappeluksen, vahingossa. Olin jo punkkautumassa kun vilkaisin jotain juttua YLEn sivustolta. Sielläpä näkyikin linkki tyyliin »Suorat lähetykset netissä». Hoh. Piti sitten vilkaista.

Peli? Kipru tietenkin menetti huippuvireensä. Uskomatonta kyllä koko joukkue mureni täydellisesti. Hurmioituneet jenkit iskivät 2–0 ajassa 6.22 ja mättivät seuraavan runsaan kuuden (6) minsan aikana taululle 6–0. Välierää pelattu 12.46, coitus ohi. Kudpai, kultaseni.

Tämän enempää ei pitäisikään sanoa. En ole seurannut lätkää — enkä muutakaan ns urheilua — ainakaan viiteen vuoteen. En tiedä joukkueesta mitään, havahduin ylipäätään turnaukseen kun alkusarja oli pelattu. Mutta tulipa etukäteen jo hymähdeltyä: jengi tuntui epäilyttävästi kasatun parhaat päivänsä nähtyjen ex-starojen varaan. Pahoja aavistuksia ei suinkaan vähentänyt jonkin iltistoimittajan nettiotsikko, kapteeni Sakun suussa. »Antakaa meidän nauttia». Mitä hvtin anelua tuommoinen on?

Numerot eivät valehtele. Jotain oli pahasti pielessä. Jäällä ei luistinut joukkue, LEIJONA-ryhmästä puhumatikaan. Siellä kyllä virkamieskiekkoilivat Suomen viimeisimmät (viimeiset?) starat Koivu ja Selänne, veteraani-ikäiset Lehtinen ja tasapää Peltonen, lisättynä Jokisella, joka on kai 15 vuoden aikana pelannut kaksi hyvää turnausta. Mutta uusia tähtiä ei ole. 2000-luvun parhaimmisto (M. Koivu, Hagman, Kapanen, T. Ruutu) on vain kansainvälistä keskitasoa. Pakistossa ei ole ainuttakaan ykkösnimeä. Viime vuosien veskarit ovat olleet NHL-eliittiä (Kipru, Niittymäki), mutta eivät ole välttämättä onnistuneet turnauksissa.

Muu on lillukanvarsia. Aikalisän käyttö ei ole (Tammista lukuun ottamatta) suomalaista erikoisosaamista ja valmennustiimi oli ehkä väärässä joukkueessa. NHL-miljonäärit ovat egoisteja, jotka ilmeisesti kaipaavat (ainoina Suomessa) Summasen kaltaista puolieläintä. Toisaalta Westerlund teki hyvää tulosta, vaikka avaakin oven naisille. Euroopan II-prot ovat joukkueessa väistämättä huutolaisia, eikä hitsaaminen ole kakunpala. Vaikea tehtävä.

Laadukasta pelaaja-ainesta ei siis enää synny. Korttelikiekko ja »höntsääminen» katosivat kauan sitten. Aitoa intohimoa ei ole, asenne häviää vaivatta, lätkä on pelkkä ammatti. 1990-luvun harkimolaisuus teki kaikesta tuotetta, helposti markkinoitavaa silikonista suorittamista. Valitettavasti tuote ei ole huippumaiden tasoa. Kun viimeiset maailmanluokan osaajat todellakin ovat Saku Koivu (35) ja Teemu Selänne (39), voi hyvin kysyä: millaisessa suossa lojuu Suomen jääkiekon nuorisovalmennus?

Turpiin tuli. Kuten pvm Jalonen sanoi, pronssiottelussa olisi mahdollisuus vielä kiillottaa turkki. Mitali olisikin kova suoritus — ja hyvä tilaisuus lakaista oikeat ongelmat jään alle. :cool:

# Post skriptumi

Ai niin. Onneksi pienessä Itämaassa löytyy aina Tietäjiä. Camp, man! :mrgreen:

6 kommenttia artikkeliin ”2:04 — game förbi”

 1. Hemmetti. Samaa koetin omassa blogissanikin selitellä, mutta sinäpä kirjoitit asian paljon paremmin auki.

  Peli-ilo myös katsomon puolella oli paljon korkeammalla Mölli-Keinosen piruetteja katsellessa, vaikkei niistäkään sen kummempia tuloksia tullut.

 2. Sanoitpa hyvin itsekin: peli-ilo! Missä se oli? Milloin sitä on viimeksi nähty?

  Teki mieli naputella tuohon vielä yksi kappale. Suomalaisesta, japanilaisesta ja etelä-samoalaisesta luonteenlaadusta. Kaksi minsaa ja 1–0, tyhjiä katseita ja tuppi suussa. Kaikki muut kansat olisivat aloittaneet pelaamisen.

  Peli-iloa (koti)katsomossa… niinpä. 1982 hankkimani Philipsin videovempain (V2000) ikävä kyllä laukesi kauan sitten – 8 tunnin kasetteja olisi kaapissa 150 kpl. Niitä vahtaisin tuhat kertaa ennemmin kuin nykybroilerien räpellystä.

 3. Ei kannata olla niin fanaattinen notten jääkiekko poikien vuoksi. Mä olen jo aikoja sitten menettänyt toivoni Leijoniin.
  Ukko sanoi, kun vedin tulosvetoa, että etkö sä kannata suomalaisia, tottatakai kannatan, mut mä haluan myös voittoja siks 3-0 ruotsi-suomi ottelussa tulos toi hiukan euroja. Myös sanottiin, että mä olisin pessimisti, pah mä olen realisti. Ei muuta, kun taas vaan tulosvetoja slovakian puolesta. Karttuu taas matkakassa. :))))

 4. Ai minäkö fana?!

  Se kuuluu kaukaiseen menneisyyteen. Mulla on nykyjään lätkäintohimoa yhtä paljon kuin Leijonilla. :b

  Hyvin siis toimittu, Slovakialle vaan. Mihes kassalla mennään?

 5. Juman gek nyt meni tulosvedot persiilleen.

  Lappiin, maaliskuun lopulla mennään, naisystävän kanssa, kun en oo koskaan siel käyny ja nyt ei oo sääskiä.
  Ulkomaat ei niinkään kiinnosta, en ol niin auringon perään, eikä munst olis makoilemaan rannal, liian levoton ihminen siihen hommaan.

  Kerran oltii menossa sinne, mut sit auto hajos ennen Tamperetta ja matkanteko jäi siihen, tämä tapahtu siin entises elämäs, kais tiedät ;) mis entises.

 6. Juu, ei ihan onnannu. Eiks vaa harmitki? :b

  Minäpä olen Lapissa käynyt. Tosin vettä on Aurajoessa hieman virrannut, taisin olla 12-vee. Lomareissu autolla sekin oli. Käytiin keskellä kesää lumisotaa velivainaan kanssa…

  Sinne vaan! Hakkaa silakkarantsut mennen tullen. Ja muistan kyllä sen entisen elämän, taidanpa arvailla automerkinkin. :D

Jätä kommentti