Pitäkää bittinne II

Kälätettäs ny aihest lissäki. Ei tämmöne varmast kettä kiinnost, mut vaik niinko muistoks, he.

Kyse o siis plokin varmuuskopioinnist. Et millai saara kopio sitä varte, et joko kiintari hajo taik ploki tartte esmes siirttä. Jälkimäine o nyte tapetil — ISP vaihettu ja JiiBee tartte pystyttä uurestas, toisel palvelimel. Plokin naputtelut makka tiatokannas, koko suunniles 100 meka. See tarttis ekaks saara taltte, ja sit avat toises paikas.

Kopsui voi tehrä moneltappa. Mää ole haarukoittenu viis (5).

1. mysqldump-skripti

2. MySQL Administration -ohjelma

3. phpMyAdmin-prokrammi

4. WordPressin lisäpalikka (plugin) Backup

5. WordPressin oma toimintto Vie/tuo

Onkelma koitu siit, et nois kaikis o joku proplemi taik vajaus. Joko homma ei toimi olleska taik sit tulos ei ol validi tiarosto, palauttamine ei onna. Tämmöttis:

1. mysqldump-skripti

Tämä olsis kaikkist hiano ja simppeli, tavallas. Skripti löyty valminas kaikilt palvelimilt, ei muutko käskyttä. Mut homma pela ainostas SSH-yhteyrel, suameks siis komenttokehottes elikkäs Wintoosan mustas »DOS-akkunas» taik Mäcin Terminaalis. Kuink moni o ikän eres niit avannu, puhumatika et ottanu yhteyre serverisse? :O

Muato o tämäntapane:

mysqldump -h db.host.net -u xxxxx -p dbxxxxx > dbxxxxx.sql

Tartte siis tiätä aikalail assioit. Ensiks palvelime osote (et saa sen SSH-yhteyre), sit taitokantapalvelime osote (db.host.net), user-nimi, salasana ja tiatokannan nimi. Ja jos ykski tiato o väärä, taik eres piänki typo, ni kudpai. Unixi ei armahra yhtikä. Eikä eres välttämäti kerro onk joku piäles vai lähtik homma käyntti. Oikke kiva. *sarc ärdds*

Mää hukkasi ton kans eilä joku neljä tuntti (!). Koklasi vaihtoehroi, orotteli, koklasin taas. Imutin jopa Läppysse Putty-prokrammin. Kaik turhha. Tuloksen syntys seittemä (7) mukatiarosto, kaikis koko 203 TAVU. Suunniles siis tuhannesosa siit mitä piti.

ISP ei ollu kiinnostunu, yks vastaus aamul. Oli vissi kivemppi vahrat jalkkist. Ja vast ehtoomyähäl mul vilkahtiki airam: entäs jos se mun SSH-yhteys meneki heti väärään paikka. Ikivanha osote, kahreksa vuare takane. SoaB…

2. MySQL Administration -ohjelma

Tämä o oikkestas sama ko toi mysqldump, mut kraafises muaros, »tavaline» prokrammi. Tiarot pitä tiätä tiätyst, mut GUI-näkymäs nee o helppo naputel. Muute hyvä, 90 mekan tiarosto, mut palautus ei onnannu. Jottan piäles, eikä tumpula voi millä arvat mitä. Huah.

3. phpMyAdmin-prokrammi

Tämän GUI-softan kans mennä suara konehuanesse, käpistelemä sitä MySQL-tiatokantta. Tarkotta, et olsis paree tiätä mitä teke. Noh, pelkkä tiatokanna Vienti ei ny ol vaaralline ja o helppoki. Mut kui ollakka homma ei luana. JiiBeen tiatokanta o liika iso! Jaaha.

4. WordPressin lisäpalikka (plugin) Backup

Erikoiskikkare, mikä tartte loudat ja asentta erikses. Helppo nakki ja näyttä toimivanki. Paitti. Plugi o vajaa, se ei kopsa kaikki tiatokanna taului. Paremp testamine jätetä myähemmäks…

5. WordPressin oma toimintto Vie/Tuo

Tämä o valminas WeePees. Senko vaa napsautta »Vie». Näit XML-muatossi kopsui olenki varoks naputellu liki joka päivä kaks vuat. Olen kummiski ajatellu, et tämä o niinko pappilan hätävara — hiukka puutteelline, ei tee kunno kopsui.

Ja juur nii onki. Eilä ehtool myähä löysin weppijutu. Kopsut o vajait. Niist häipy ainaski linkit ja kategoriat, ja tiäs mitä muutki. Hyvä uutine o kummiski, et tämän kans saa plokin senttäs pystysse! Jutut ja commat ja muut tärkkiät EI men karoksi, kahreksa vuare hommat SAA taltte. Lisäks näyttä mahroliselt, et jostain noist SQL-kopioist voisis palautel erikses niit uupuvi taului.

Jeee, vissi lopulttas. Ei helpoimma kaut, mut pal väli hei. Olin jo kepjäst syrän syrjälläs. :)

– – –

ISP pane sähköt pimjäks maanantaiehtoost (taik aikasemminki, mist sen ikän arva). Tiistaiaamuste tarttis pystyttä ploki uurestas. Mut onk sillo ne kahre ISP:n »siirrot» jo valminas, kuka siitkä tiätä. Sitäpaitti mut mul o tähä ny aikka aikast hintsuste, tyähommat paina ja mualki tartte piipahta. Nii et saas katto kui äijän lopultas käy.

Jonkunäköne paussi plokisse varmast tule. Jokune tuntti taik päivä. Ja jos jourun palauttama XML-muaros, ni voi näyttä hiukka sukkelaltki. Mut et jos ny JiiBee myy alkuviikost ei-oot, ni menkkä kaffel. Kyl kaik hyvi o, jolsei iha tosiouroi satu. :)

2 kommenttia artikkeliin ”Pitäkää bittinne II”

  1. Kuha vaa palautat joskus ploki takasi ,D

    Tää ny manaile viäläki Winku ja Opera ja ajureitte kans! Ei auttanu eres Belgan taikavoimat. Ainua vaihtoehto siirtty vanha Opera takasi tai ajell IE:ll (mrrr) tai kipat tänne vaiks Firefoxi tai joku muu… Suasitukssi?

    Mää kestä ko Winkku kaatu vähä väli, kyse o NVIDIA:st.

  2. Ou diör. Mut jolsei Opera enä worki, ni en tappelis, ja seurava vaihtoehto o FF. Toimi iha hianoste (pankeiski tmv) ja suunniles 5 000 nätti lisäpalikkaaki orottele. :)

Jätä kommentti