…vai tehdäänkö tietokoneella?

Ei tul mittä, sukat kulu. Tartte palat lähtöruutu kulkemati kakolan kaut. Funderat uusiks. *wirn*

Vaivase kirjalistaukse kyhämine ei ny luulis vaikkia oleva, eikä XML mittä rokeettitiäret sunkka olekka. Siit hualimati ei onnannu. Viiko verra väkersi. Plarasi tiileskivei ja netti, tein zildjoona koklu, mutei vaa suastu. Voi tiätyst ol et mää vaa ole vähä enkla. En hona.

Kälätettäs ny pikkase. Kert ketutta.

Mulha itte assias jo ON se listaus, iha valminas. (Taik siis kaks, finniopukset ja sit ne muut). Tämän näköne netis. Nii et mikä haitta?

Pari propleema. Ekakski mää jouru nykyjäs naputtama tiarot kaks kertta. Ensiks suara Ekselisse, ja see jälkke hötömölön kans netti. Ei kannat kyssy onk järkke. Aikoinas ny vaa yks assia johti viirentte. *seli* Ja toiseks, niihi tarvita erlaatuset versuunit. Ekselis o »täyrelliset» tiarot jokasest kirjast, 10-15 eri lokero. Netis riittä muutama — tekijä, nimi, painos ja kustanttaja.

XML näytti vastava mun rukouksi. Tämmöttishä mää halusi tehrä:

1. Naputel kirjoist yhre lista, sen täyrellise (= näkymä ISO).

2. Kopsat sen palvelimel

3. Muakat nettisivun koodin simmottis, et se hake listast vaa noi muutamat tiarot. (= näkymä SNADI)

4. Värkät toiselaise koodin kotokonel, et siis Wanda paiskais Tuliketu akkuna koko hoiro, itte katottavaks. (= sama ISO)

Arvailin etukätte, et tosa olis jonku verra puuha, päivä taik pari. Mut see jälkke, kehikot valminas, ei tarttis muut ko naputel uussi kirjatiatoi, ja siirttä vaa ISO-tiarosto serveril.

Hahhahhaa.

Aatos kulki iha simppelist. Tehrä nettisivul tyylitiarosto (XSL), mikä käske et »Nouda (ainoastaan) määritetyt tiedot XML-tiedostosta ISO, ja aseta ne sivulle halutulla tavalla.» Kotokonel olis tiätyst toiselaine XSL, »Hae kaikki». Paha kyl näyttä silt etei XML toimi olleska noi päi! Se XSL linkata suara XML-filust, niinko et »Vie nämä tiedot sivulle bla bla…». Paljo hyäty! Sithä näkymät o samat netis ja koton. Ja jos pistä kaks eri linkki, ni mist (ne kaks eri sivu) tiätä kumppa käytetä?

Hohhoija. Mää ole varmast kattonu opuksi huanost. Eihä se ny VOI ol noi pässist toi juttu? Entäs jos tahrois tehrä ISO-filust 10 erlaatust näkymä? :O

Ja oikkestas o viäl kolmaski onkelma. Mun sivusto o kasattu PHP:n kans (X)HTML-muatoseks. Siihe sekka ei taira XML iha heti taippu. Brkls.

Jos joku ny tahto kyssy (taik mää ittekki viire vuare pääst), et miks varte juur XML, ni pakko sanno: en ol kekannu paremppa. Siin o kaks tärkkiä pointti. Sitä voi katto suara selaimel misä vaa computteris, ja se naputella iha niinko normi txt, tähä malli:

<kirjahylly>

<kirjailija>Uimonen, Risto</kirjailija>

<opus>Iiro Viinanen — henkilökuva</opus>

[...]

</kirjahylly>

PHP o huano kert se ei pyäri ilma serveri. Puhumatika tiatokannost (MySQL), sitä en helpolka hipla. Jos se kanto korruptoitu, taik tartte vaik siirttä, ni voi tul äkki ehtoo. XML, niinko hötömölöki, o selvä ko pläkki. Ko vaa hualel naputtele ni ain o reeras.

Kauvas o vissi piitkä matka. Mut kyl tämä täst, tartte vaa plarat lissä. Pannas kummiski ensiks menne sauna! 8)

2 kommenttia artikkeliin ”…vai tehdäänkö tietokoneella?”

  1. Hipla ny kumminkki niit tiatokantoi. Otat sit siit varmuuskopioit säännöllisest. Lisäks voit otta siit sen excel-tiaroston jemmaan jonnekin. Ja vaiks xml-tiarostonki. Ei mittä pelkko tiatojen häviämisest. Ja lisäks saat nettisse just haluamaslaise näkymä.

    Mut enste sauna. Tot kai.

  2. Totta juu. Mutta PHP/MySQL ei pyöri ilman serveriä. Lisäksi pitäisi siihenkin kyhätä jokin systeemi »Tuo valitut tiedot…», eikä siltä osin ole PHP ihan hallussa. Turistaanpa muutenkin lisää jatkojutussa, kohtakin.

Jätä kommentti