…vai tehdäänkö tietokoneella? – osa 2

Tämä onpi osaksi vastailu Staircasen äskeiseen commaan.

Juu. PHP/MySQL olisi yksi ellei ilmeinenkin ratkaisu. Se vain ei pyöri ilman serveriä. Alkuidikseni on juurikin toinen — kirjalistaus muodossa jota voi lukea ilman vidkuttimia (selaimella), ja vielä 30 vuoden päästäkin.

Lisäksi kokemukset esim. yhdistelmästä blogi/tietokanta ovat lähinnä karmivia. Varmuuskopsun teko oli jo täyttä tuskaa (jopa ISP:n omilla ohjeilla!), ja vaikka sen palautus lopulta »onnistui», niin valtaosa blogin kommenteista näyttää tältä. Sotkulta. MySQL:n kielikoodauksessa (?) on jokin vipu pielessä, eikä ole huvituttanut setviä.

Tutkailin ehtoolla lisää. Ja kas, olin ampunut itseäni jalkaan, mennyt perä edellä puuhun. XML-opukseni on vm. 2000 *wirn*. Sen jälkeen on kehitetty XPath, jolla hoitunee tuo »Nouda vain tiedot…». Se ratkaissee myös perustavan kolmannen ongelmani. Sivuston rakennehan perustuu CSS-tyyleihin, eikä yhdistely ja XML-tiedoston upotus XSL-muunnoksella näyttäisi onnistuvan ollenkaan. XPath avittaa, ehkä.

Opiskelua luvassa. Ollaan ikävän lähellä oikeaa ohjelmointia. Netti sentään lohduttavi — ihan ei helppoa ole muillakaan (turisteilla) ollut.

2 kommenttia artikkeliin ”…vai tehdäänkö tietokoneella? – osa 2”

 1. Belga kans jottai vinksuttel, ett helpomp vois olla tehrä suaras kahrel sivustol ja hakke sitt sil tappa :O Noo… se ku ei jus tämmössi tee eikä kattell, nii lupasi vaa kertto ett jottai tämmöst sill oli miäles ,D

 2. —–>  Polga:

  Vinksut kelppa, he. Mut kyl homma pikkase erennykki o, ja luule et viäl onnaki.

  Itte assias, jos lykkäis kaik yhrel sivul (niinko nytekki o), ni jutska olsis iha helppo. Mutko meinaan elel vaihesse 80-vee, ni tule kohtki liika pitkä. :D

  Tartte jakka palassi. Finkki omakses ja muut toisse, ja sit nee viäl aakkoste mukka suunniles omikses: A.xml, BCD.xml, jne. Teke tommoset 2 x 15 tiarosto. Mut lähtökakku o yks ja sama, kirjahylly.xml!

  Ja löysin vihroviime simmose häkkyrän tänäpä, et koko härteli voiki hoitu iha mitättömäl puuhal. Jokasse tiarosto tulis yks vaivane »hakurivi» (siis luakka 30 erilaist, tarppe mukka), tähä tappa:

  <xi:include href=”kirjahylly.xml” xpointer=”xpointer(//kirja[@kirjailija=’Stephen King’])”/>

  Kiessus. Juur tommost ole ettiny pari viikko! Et siis, »Haeta ekaks joka sivul koko kakku [kirjahylly.xml], ja siit sit valkata mitä tartte [xpointer].»

  En kyl usko, ennen ko näen et toi muka toimi. :)

Jätä kommentti