Rooman valtakunnan tuho (1964)

**Rooman valtakunnan tuho
— The Fall of the Roman Empire — [DVD-kansi]
Ohjaus Anthony Mann
Valmistusmaa/vuosi USA, 1964
Lajityyppi draama
Pääosat Sophia Loren, Stephen Boyd, Alec Guinness, Christopher Plummer, James Mason
Hankintapv 19.5.2011
Huomiot Uus jako!
Livius: »You’re beautiful.» Lucilla: »You’re beautiful.»

Pliisu draama, josta uupuu intohimo.

Historialliseen draamaan pitäisi kai valita näyttelijät kahdella tavalla: joko kankaan täydeltä häikäiseviä staroja, tai sitten huomattavan ansioituneita luonneosaajia. Valitettavasti elokuvassa on sekoitus molempia ja tähdetkin lähinnä kakkostasoa. Cocktail ei toimi. Samalla menettävät joukkokohtauksetkin puhtinsa ja tarinan mahdolliset ansiot valuvat hukkaan. Juuri mikään ei innosta.

Uskottavuus häipyy jo kättelyssä. La bella donna Loren ei toki hehku mutta täytti sentään aikansa tähtimitat, jostain kohdin ylikin. Sen sijaan vastapari Boyd on niin puiseva, että rakkaustarina vaikuttaa vinksahtaneelta. Mitä Lorenin Lucilla hänessä näkee? Jopa aina luotettava Guinness vaikuttaa väsähtäneeltä. Plummer on ainoa josta löytyy virtaa mutta karisma ei kanna. Burton, Douglas, Heston.. jopa Victor Maturea alkaa kaivata, mikä kertookin jo aika lailla missä mennään.

Pakko myös tunnustaa, että tuohon riitti puoli tuntia. Olin kyllä pinonnut rapsakat kolmen tunnin eväät vaan enpä ehtinyt edes korkata. Eikä leffan itsensä puutteita varsinaisesti parantanut dvd:n tekninen taso — kuva oli pehmeä ja epätarkka ja värit kehnot. Pieleen siis meni liki kaikki mahdollinen.

Kangas äkkiä rullaksi. Mr Mann on kuitenkin hyvä perusohjaaja ja onneksi tuotantoansa löytyy useampiakin. Palailemme.

Jätä kommentti