Tähti on syttynyt (1937)

****Tähti on syttynyt
— A Star Is Born — [DVD-kansi]
Ohjaus William A. Wellman
Valmistusmaa/vuosi USA, 1937
Lajityyppi draama
Pääosat Janet Gaynor, Fredric March, Adolphe Menjou, Lionel Stander
Hankintapv 20.1.2011
Huomiot Suomennettu myös nimillä Tapahtuipa Hollywoodissa ja Tähti on syntynyt

Karu kuvaus Hollywoodin unelmatehtailusta.

Maalaistyttö Esther Blodgett (loistava Gaynor) haikailee Hollywoodin. Alku on täynnä esteitä mutta sisukas wannabe-starlet ei anna periksi. Tie tähtiin urkenee kun Esther tapaa kuuluisan näyttelijän Norman Mainen (March), jonka suhteilla ovet avautuvat. Seurauksena on myös keskinäinen suhde ja kaikki näyttää auvoiselta, mutta… tähdet eivät taivaalla kauan loista, jos ostava yleisö päättää toisin.

Elokuvaa kantavat upea Gaynor, mainiot sivuosat ja hieno kässäri. Wellman ohjaa sujuvasti, hieman kulmikkaasti. Värimaailma on sopivan vanhahtava, seepiansävyinen. Mv-toteutus olisi varmaankin toiminut myös.

Tämä on ensimmäinen näkemäni Gaynor-leffa, enkä tiennyt donnan olevan näin hyvä. Tyyli ja habitus tuovat mieleen Bette Davisin. Valitettavasti Mr March — sinänsä pätevä näyttelijä — ei ole riittävä vastakki. Tähtien kiertoradan vaihtuminen ei vakuuta, asetelma ei ole balanssissa. Marchissa ei ole sellaista karismaa ja tähtiainesta, joka selittäisi Mainen saavuttaman aseman. Osassa pitäisi olla kevytsarjan filmitähti tyyliin Rock Hudson. Raina ei Marchin myötä suinkaan pilotu, mutta täysosuma jää vajaaksi.

Kässärin tasosta kertoo se, että stoory on filmattu kahdesti myöhemmin. Vuonna 1954 starailivat Judy Garland ja James Mason, ja 1976 Barbra Streisand sekä Kris Kristofferson. Kumpaakaan en ole nähnyt. Jälkimmäinen tuskin tarpeen.

Jätä kommentti