Tappajahai (1975)

****Tappajahai
— Jaws — [DVD-kansi]
Ohjaus Steven Spielberg
Valmistusmaa/vuosi USA, 1975
Lajityyppi jännitys, kauhu
Pääosat Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss
Hankintapv 11.9.2011
Huomiot

Aikansa menestysjännäri, jonka lumokin lienee tallella.

Pätkä taitaa olla sen verran leffalorea, ettei maksa vaivaa kerrata juonta tai tapahtumia, eikä des uusintakatsella. Jokunen muistelus sijasta.

1970-luvulla en elokuvista järin vielä intoillut, mutta tämä tuli nähtyä tuoreeltansa. Ja heti kertauksenakin, harmaassa kuosissa 1977. Muistijälki on aika vahva. Elokuvan jälkeen koitti saunavuoro, ja höyrypilvestä rynnättiin veden varaan. Kelluin liki tyynellä ulapalla, pimeässä illassa ja katselin rannalle liplatusta kuunnellen. Fiilis oli suht erikoinen. :)

Triviaaleja näkyjä on mielessä muitakin. Vesipedon ryhdyttyä hommiinsa seutukunta panikoi, ja jossain rantakohtauksessa on taustalla juliste ja siinä teksti »Shark! Help!». Seikka kirvoitti kieltämättä ankaraa hupia silloisissa porukoissamme (terveisiä vaan KK:lle).

Näyttelijät hoitavat hommansa ja ovat juuri sopivan epästaroja eli uskottavia. Shawn kirskuva sisääntulo on jäänyt mieleen. Ja koska kyseessä on omenapiirakka ja Spielberg, pysyy (romaaniin verrattuna) seriffin vaimokin taustalla — ja kotona.

Spielbergin ura käynnistyi varsinaisesti tästä. Ei voi syyttää, sujuvan tyylikäs on toteutus.

Jätä kommentti