Veitsi vedessä (1962)

****Veitsi vedessä
— Nóż w wodzie — [DVD-kansi: Veitsi vedessä]
Ohjaus Roman Polanski
Valmistusmaa/vuosi Puola, 1962
Lajityyppi/kesto draama (94 min)
Pääosat Leon Niemczyk, Jolanta Umecka, Zygmunt Malanowicz
Hankintapv 20.1.2011 (Polanski: 3 DVD Collection)
Huomiot Polanskin debyytti pitkis

Polanskin ura ei ole määrällisesti mittava, epätasainen kyllä. Tämä avaus on edelleen vaikuttava.

Juonesta ei varsin joulukaloiksi. Pariskunta lähtee purjehdukselle, ottaa mukaan satunnaisen liftarin, eikä kaikki (tietenkään) suju kuten pitäisi. Asetelma on haastava, lähes kaikki toiminta tapahtuu pienessä veneessä. Polanski kääntää kuitenkin rajoitteet edukseen ja kuskaa tarinansa ulapalle ja takaisin, tyylikkään elokuvallisin keinoin.

Enempi selostelu ei maksa vaivaa. Totean katsovani taatusti uudelleen, nautiskellen, ja mukailen A. Kaurismäkeä (jostain muusta yhteydestä): »Tällaiseen näkemykseen pystyy, jos ei ole television kuvakerronnan ja Hollywood-elokuvan turruttama.»

Ja todellisuushan on tarua… jne. Leffan päätyttyä siunailin huolella etteivät veneessä vielä ryntäilleet esmes Jack Nicholson ja Mia Farrow. Vaan vilkaisinpa sitten Polanski-elämäkertaa Roman by Polanski (1984). Veitsihän oli vuoden 1963 Oscar-ehdokas ja Polanski osallistui gaalaan LA:ssa. Tilaisuuden jälkeen saapuivat 20th Century Foxin edustajat. »Meillä on erinomainen idea. Haluaisitko filmata Veitsen uudestaan, väreissä ja Amerikan huippunäyttelijöillä? Meillä olisi Liz Taylor, Richard Burton ja Warren Beatty.»

2 kommenttia artikkeliin ”Veitsi vedessä (1962)”

Jätä kommentti