Martin Scorsese — Kuka kolkuttaa ovelleni? (1967)

***Kuka kolkuttaa ovelleni?
— Who’s That Knocking at My Door — [DVD-kansi: Kuka kolkuttaa ovelleni?]
Ohjaus Martin Scorsese
Valmistusmaa/vuosi USA, 1967
Lajityyppi/kesto draama (86 min)
Pääosat Harvey Keitel, Zina Bethune
Hankintapv 28.10.2011 (Martin Scorsese Collection: 3 DVD)
Huomiot Scorsesen esikoispitkä

Katolista syyllisyyttä, buddy-meininkiä ja ajan hengessä paljasta pintaa. Huonomminkin uransa voisi aloittaa.

Asetelma tuo osin mieleen äskettäin katsomani Fellinin Vetelehtijät (1953). Päähenkilö J. R. (Keitel) etsii kovin samaan tapaan suuntaansa, eikä elo naisten kanssakaan ole juuri sujuvampaa. Kivikauden mies ja moderni nainen, huono yhdistelmä kaikkina aikoina.

Scorsesen debyytissä on yritystä, ehkä vähän liikaakin. Erikoislähiksillä kikkaillaan, kamera kiertää. Käsis ei kuitenkaan ihan pidä vettä, joutokäyntiä on liikaa. Sanoma käy kyllä selväksi ja idullaan on monia Scorsesen myöhempiä lempiteemoja, mutta turhan paljon löytyy rönsyjä. Eniten ehtiikin hämmästellä aivan sivupoluilla: onko Harvey Keitel joskus ollut 25-vee? *wirn*

Rockmusaa Scorsese käyttää jo ansiokkaasti. Pelkän ääniraidan takia saattaisi uusintakatselu olla paikallaan.

Jätä kommentti