Richard Rush: Psych-out — äärimmäinen trippi (1968)

*** ½Psych-out — äärimmäinen trippi
— Psych-Out — [DVD-kansi: Psych-Out]
Ohjaus Richard Rush
Valmistus/vuosi Dick Clark Productions, 1968 (USA)
Lajityyppi/kesto/väri draama (85 min), väri
Pääosat Susan Strasberg, Jack Nicholson, Dean Stockwell, Bruce Dern
Hankintapv 6.10.2011
Huomiot

Psykedeliaa katselemme. Toistekin, ehkä.

Hippiaika kukoisti suunnilleen 1965–1970. Haight-Ashbury, flower power, Monterey Pop ja Woodstock. Musaa, kamaa ja hörhöilyä. Ja kamaa. Kukkaiskansan irrotteluja tallennettiin myös selluloidille. Osa tehtiin dokuina (kuten myyttinen Woodstock) ja syntyipä läjä fiktiotakin. Vuoden 1969 Easy Rider on tietenkin prätkä- ja trippileffojen kaanoni ja osittain samaan sarjaan kuuluu Psych-out. Katkuja rittää, joskin chopperit pysyvät tallissa.

[Dvd-kiekko] Juoni on tietenkin hippyseko. Kuuro (!) parikymppinen Jenny (Strasberg) saapuu Haight-Ashburyyn etsimään haihtunutta veljeään Steveä (Dern), ja ajautuu hippiyhteisöön, jossa apuja tyrkyttää bändissä soittava (ja nimensä mukainen) Stoney (Nicholson). Filosofisen riitasointunsa räppää orkesterin ex-jäsen Dave (Stockwell), joka ehkä ei ole ihan Stoneyn bestis. Joukko huruheeboja säestää.

Kadonneen lampaan etsintä on kohtuullisen värikästä. Ajankuva on huikea. Se onkin leffan parasta antia, muilta osin Rush on tunkenut mukaan turhan paljon mystiikkaa ja outoja kuvioita. Aikalainen oli täpinöissään, 40 vuotta alkaa tuntua.

Strasberg on roolissaan hyvä ja yllättäen myös Stockwell. En ollut pitänyt häntä erikoisena, mutta syynä on vähäinen ruutuaika. Nicholson ei tunnu olevan roolissaan ihan sisällä, ja tulevista maneereista näkyy oireita. Hauskaseksi käy homma, kun hra vyöttää kaulalleen skeban. »Osasinhan A-mollin ja Ceen», lauloi jo Harmakin, mutta Jackille ei kyllä rock’n’ roll istu. Kui olis ollu, stand-in? *wirn*

Dvd:n kuva on hyvä, samoin värit. Staroissa kompromissi. Ajankuvalle täpöt, actorsseille ****, leffalle **.

2 kommenttia artikkeliin ”Richard Rush: Psych-out — äärimmäinen trippi (1968)”

Jätä kommentti