Alan Parker — Birdy (1984)

****Birdy
[DVD-kansi: Birdy]
Ohjaus Alan Parker
Valmistus/vuosi TriStar Pictures, 1984 (USA)
Lajityyppi/kesto/väri draama (116 min), väri
Pääosat Matthew Modine, Nicolas Cage, John Harkins
Hankintapv 28.10.2011
Huomiot

Vaikuttava kertomus haaveista, erilaisuudesta ja ystävyydestä. Hieman myös hulluudesta. Depends.

Ohjaaja Parker on britti. Ehkä siksi on hän hieman syrjässä valtavirrasta ja tekee erikoisia elokuvia. Ihan tasainenkaan ura ei ole. Hakematta muistuvat mieleen tiivistunnelmainen läpimurto Keskiyön pikajuna (1978) ja hulvaton musairrottelu The Commitments (1991). Birdy passaa hyvin tuohon jatkoksi.

Birdy (loistava Modine) ja Al (Cage) ovat olleet teinifrendejä. Birdyn kiinnostus lintuihin oli jo silloin vähintäänkin erikoista ja armeijapalvelus Vietnamissa suistaa hänet rajan yli. Birdy uskooo olevansa lintu ja vaipuu katatoniseen tilaan. Seurauksena on sairaalaeristys ja kehno ennuste. Apuun hommataan Al, joka yrittää saada yhteyden Birdyyn — ennen kuin on myöhäistä.

Tarinaa keritään takautumilla, mikä lienee oiva atkaisu. Ainakaan ei pahemmin ehdi pitkästyä, vaikka mittaa on liki pari tuntia ja Vietnam-kauhutkin jätetään (onneksi) sivuun. Huumori on niukkaa, kipeää ja rivien välissä. Hra Cagea en ole pitänyt kummoisena, mutta kyllä Parker irrotti tyypistä hyvän suorituksen. Loppuratkaisu toimii. Tosin sen lähestyessä olin ihan satavarma että nähdään Thelmat… *wirn*

Modine on sen verran vakuuttava että pitipä tarkistaa tuon vuoden Oscarit. No niin, 1984 oli uhrattu Amadeus-alttarille… Modine ei ollut edes ehdolla! Kaikki kunnia (hyvin maskatulle) Abrahamsille, mutta kertonee kaiken pystittelystä. Taas kerran.

Jätä kommentti