Mä varkain vien

…taikka lainaan. Vaik sit vähempiki:

Marc Eliot: Jack Nicholson (Like, 2014)

Liisa Talvitie: Asko Sarkola — naurun takana (WSOY, 2014)

Åsne Seierstad: Yksi meistä — kertomus Norjasta (WSOY, 2014)

Jack Nicholson

[kansi: Jack Nicholson] Jos harrasta eläväkuvi, ei pääs täst äijäst ohitte. Ei ol appu eres mun pikku paalutuksest: sitä mukka ko tule ikkä, ja ruutui filistä ohitte, sitä kaukempan mää ole Haliwuud-näyttelijäst.

Jokku ny vaa on oma lukus. Ne otta tilas, kutista muut ja täyttä akkunan, jos vaa punavalo jossan sytty. Five Easy Pieces, Chinatown, Käenpesä

Miälenkiinnol orotan mitä kirja hänest sano.

Asko Sarkola

[kansi: Asko Sarkola] Tämä Talvitie se tosa rustas Grimmin punasokkamummost nii köyhän tekelen, et köyhän tartti myyrä se poijes. Sanken harvinaist, sano. Voi se tiätyst siitki roikku, ketä millo opjektiks sattu. Jos kohre heilutta punakynätäs olan takka, mitä sillo jää lehrel — paitti soittelija.

Saas katto mitä tule täst.

Opuksen nimi, vähäks on sukkela. Ei mul ekaks mikkä nauru tul miäle, jos Sarkolast jutella. Jotta menny ohitte taas. — Mää muista hänest parhaite sen yhre toosa-jutun 70-luvult, olsiskos ollu Manillaköysi. Hän oli joku alikessu (taik sotajetsoni), kiusas junas alempias, ja venutteli kaulatas nii kuavimaisest, et pahus ko en kilauttanu Mollperil. Olis pualet Tuntemattomast pelastunu. :O *terveissi ylipääpatsas Väänäsel*

Noo, Sarkola onki kai enempi teatterimiähi. Ja svenskatalande. Laval en ol ikän hänt nähny.

Yksi meistä

[kansi: Yksi meistä] Tämän mää itte assias jo luvinki.

Nii… siit joukkomurhast Seierstad tottkai kirjotta. Eikä huanostka. Toren jos sanon, en saanu eres katkema, plarasin koko helvatun tiileskive (585 sivu) yät myäre läpitte, aamuun saakka. Puales välis huajuta hetki paatoksen rajoil, muute ei paha sana. Sujuvast etene teksti ja suamenttaja (Pirkko Leino) ansaitte ruusukin ja toisenki.

Varotukse sana. Niit ampumissi hän kuva see verra tarkast, etei kyl kumma vaik yäunet meniki. Kokonas siis toine tapa lähesty, ko vaik sil juristi Lippestadil (Olin N N:n asianajaja, 2014). Hänhä ei pukahtanu yksityiskohrist juur mittä. Molemmil on puales, tiätenki.

Hirviä. Raskas. Tärkkiä kirja. Hyllysse.

– – –

Näil pärjätä viikko, jolsei toinenki.

Jätä kommentti