Toivelauluja #9/1 • 1949

[biisirotla-1][/biisirotla-1]

Kaunis Veera (ballaadi Saimaalta)

Maestrot asialla, Pekkarinen & Jurva. Sanailu ja draamaus onkin huikeaa, kun »Veera meiltä jätkiltä järjen vei» ja hänen jäljiltänsä »tohtorin luokse jo kannettiin». Parhaiten styge on silti jäänyt mieleen leffasta Saimaa-ilmiö. Siinähän paatti [vihkosen kansi] vääntyy muotoon Prinsessa Armahda. — Päätöntä, kuittaa spitaalinen.

Jotain hienoa tässä on. Tunnelmaa, fiilistelyä. Aikakausi. Enää ne eivät tervahöyryt seilaa, parrulastissa tai ilman. Kahvinkeittäjät… aikaa sitten Intiaan ulkoistettu, kuukausipalakastakin kosteita unia. Liekö edes Saimaa sininen, vai Fazerko vainen? Ehkä siellä sentään rapistuu se pikkuinen torppa, saaressa.

Mutta, mitäpä tarkoittaa hän, tumma jo heimoltaan, sanoessaan kaikille: »Kammaa ei!» Loppuiko hältä alfametyylifenetyyliamiini? Tiesivätkö Veera ja Manne paremmin, Volgan kiitäessä utuiseen auringonlaskuun…

Sävel: Matti Jurva

Sanat: Tatu Pekkarinen

Fazer julkaissut pianonuottina. Matti Jurva laulanut Rytmi-levylle R 2156.

Toivelauluja

Tämä JukeBlogin juttusarja käy (valikoidusti) läpi Toivelauluja-vihkosten sisältöjä. A6-kokoiset julkaisut ilmestyivät vv. 1949–1983, yhteensä 126 numeroa. Toimittajana kunnostautui sanoittajanakin tunnettu nimim. Kullervo (oik. Tapio Lahtinen, 1922–1996). Kustantajana toimi Musiikki-Fazer.

Yhdessä vihossa on n. 40 laulua. 20–30 mennee käsittelyyn eli ne, jotka tunnistan, ja joihin itselläni on jokin kiinnekohta. Lyhyet stooryt, kepeä pensseli. Jokunen vuosi puuhaan siltikin hupenee. — Ja ei. En kaivele wikipedioita, saati SinäPutkia. Muistini tylsejä luistimeja, itteksen plankkailen.

4 kommenttia artikkeliin ”Toivelauluja #9/1 • 1949”

  1. Kakarana 70-luvun alkupuolella taisin nähdä ”Kaunis Veeran” varmaan useammankin kerran telkkarista. Samoin telkkarista tuli samaisella vuosikymmenellä (ainakin) yksi musiikkiohjelman tapainen Kipparikvartetista. Kipparikvartetin esittäessä ”Kaunis Veeran”, ihmettelin silloin että miten ihmeessä tuo Teijo Joutsela osaa sitten aina imitoida elokuvan ”Prinsessa Armadan” mursuviiksisen kipparin möreätä lauluääntä noin tajuttoman hyvin..! :-)

  2. Hei, nyt vasta hokasin! Mihinkäs DVD-elokuvalistaus (mm. kotimaiset sarjat) ym. on kadonnut tuosta blogin yläpalkista..? ;-)

  3. —–>  eSa:
    Kappas, joku huomasi. ;)

    Ns. näytelmäelokuvien listaus katosi, koska niin kävi leffoillekin. Päätin keskittyä pelkästään musapätkiin. Myyntiin meni lähes kaikki muu. Kun jäljelle jäi vain muutama sata klassisinta/erikoisinta, näyttäisi lyhyt (ja melkein muuttumaton) listaus aika vaivaiselta.

    Tämä näkyy myös sivupalkissa. Sen »viimeksi ostin» -listoille yltävät vain musaleffat, ynnä musa- ja leffakirjat.

Jätä kommentti