Toivelauluja #3/6 • 2/1949

[biisirotla-2][/biisirotla-2]

Mandshurian kukkuloilla
– ? –

Tästä hienosta biisistä löytyy sekä laulettua että rautalangasta väännettyä versiota. Sävelmä on alunperin Venäjältä, muistaakseni. Vihosta on matkalla pudonnut originaalin nimi. Mongolian rotkoihin, kukaties.

[vihkosen kansi] Hoilaaja oli — siis parhaasta ja tunnetuimmasta päästä — Laila Kinnunen. Joskus 60-luvulla. Turhan harvoin sitä radiosta kuulee, vaan mitäpä nyt klassikko siellä, mainostuupan, Tsiikin ja tankorinsessan nro 102050 alla.

Sanoitus vetää virneeksi. Kun tämän sarjan ed. laulussa se oli juurikin tumma, joka johdatti renkaanpotkijat autuuden lähteille, niin nytpä onkin kaiveltu kehiin kelmi:

Mustalaisen soitto toi

turmion.

Tuvassani viulu soi

hurmion.

Ryösti armahain,

hän oli parhain,

yhä kostoa kannan vaan.

Neeker’ ja hevosmies saivat siis tuohon aikaan tuutin täydeltä. Tasa-arvovaltuutettu! Vähemmistöministeri! HJÄLP!

Rautalankaa kukkuloille kuskasi… Sounds? Esquires? Vaiko joku niistä pienemmistä?? — Staili se versio on, vaikken tyylilajin kamu juuri ole. Rautaa kuskataan rajalle La Lailaakin harvemmin. Mahtoiko muuten olla juuri tämä styge, josta Tapsa totesi tylysti: »Rautalanka saapui, Rautavaara lähti.»

Venäjältä on tullut kuolettavia kaihobiisejä. Mainittu Rautavaara ja Ots niitä koveroivat. Samoin Käyhkö. Hienouksia valui tänne siihen aikaan, kun naamoja leikeltiin vain sotatantereilla.

Sävel: J. A. Schatrow

Sanat: Kerttu Mustonen

© Eero Väre laulanut Sävel-levylle S 9014.

[Toivelauluja-details]

2 kommenttia artikkeliin ”Toivelauluja #3/6 • 2/1949”

 1. Tjaa, eikös ainakin 50- ja 60-luvuilla ollut joku pienimuotoinen ”buumi”, jolloin siis vähän vanhempia venäläisiä kappaleita suomennettiin? Vähän niinkuin YYA-henkessä, sano… ;-) Oliko mm. Annikki Tähti, Seija Karpiomaa, myöhemmin Klimenko, jne… Viimeinen lajissaan kait ”Miljoona, miljoona ruusua”..?

  Tuo Mandschurian kukkuloillahan muuttui sittemmin v.1963 rautalankaiseksi The Soundsin Mandschurian beat’iksi. Toisella puolella on Emma. (*köh* tuo vinyylisinkku löytyy hyllystäni…).

  No, mutta nytpä tässä mentiin vähän niinkuin varkain ajassa toistakymmentä vuotta tai enempi eteenpäin… :-) Sori.

 2. —–>  eSa:

  Saattoipa buumi ollakin, ja sattuvasti, Verahan sen päätti. Tulee tosin mieleen muudan »Tule, tule poika uimaan» (-93?), liekö ollut Pugatsovan tekosia. Mutta sehän nyt ei ollut mikään kaihomieliballadi.

  Sulla taitaa olla sangen intresantti vinyylisinkkuhylly… :O
  Sain itsekin äskettäin nipun Elvaria (6), mutta ne ovat Saksa-painoksia ja muovipusseissa. Ihan kauhiasti ei kantsi huudella.

  Edestakainen aikaliike on suotava! Niinhän teen itsekin, tajunnan virran rannalla loikoillen. Eihän näistä savikiekkosista muuten mitään irti saisi.

Jätä kommentti