Toivelauluja 6 • 1951 • 3/4

[biisirotla-6][/biisirotla-6]

Rovaniemen markkinoilla
– Laulunäytelmästä »Kultakuumetta» –

Tästähän se alkoi. Topin ja Repen rehvakas ralli, jonka erikoinen punchline lopulta antoi nimen kokonaiselle kulttuurin osa-alueelle. ALAkulttuurin siis. Se oikea, se Ylempi, sehän hautui visusti herrasväen kammareissa.

Siellä tosin seisoi kaikki ja haloo oli hirveä. [vihkosen kansi]

Laulu sinänsä kuvailee vain sen, mitä markkinoilla tapahtuu, sangen siviästi jopa. Mutta korkeistoa oli loukattu. Kortit kuuluivat bridtkeen, Hulta jakoi korkeakulttuuria Ranskan lyhtykadulla ja kukapa nyt markkinoille… Riitti, kun porvari kuittasi tuotot ja rahvas siivosi jäljet. Moraalia! Ellen Salpakari laatimassa puhetta…

Sillä välin. Helismaa taisi itse rakennella K-18-version, jota itsekin tavailin teinarina. Siinä Kemijärven Hulta tutustuu jätkän fyysiseen presenssiin lepikossa, eikä torpassa. Saiko vallasväki sen käsiinsä ja punaili yli tarpeen? – Muistikuva on olevinaan sellainenkin, että jossain Urkki-tyylisessä tasojulkaisussa muudan (Innasen?) novelli olisi jokaisessa kappaleessaan päättynyt: »Rumarilluma!»

Elokuvassa laulu taitaa soida pätkittynä: useassa osassa, kerrontaa rytmittäen. Tuollaista laulunäytelmää en muista ollenkaan. Mitähän muita biisejä siinä oli?

Sävel: Toivo Kärki

Sanat: Reino Helismaa

© Fazer julkaissut vihkosessa »Reino Helismaan lauluja 4». Justeeri laulanut Rytmi-levylle R 6100.

[Toivelauluja-details]

2 kommenttia artikkeliin ”Toivelauluja 6 • 1951 • 3/4”

  1. Tää kipale on klassikko!

    Monesti olen miettinyt, mistä koko rillumareikulttuuri eli osin siis kaiketi Lapin ”ihannointi” oikein alkoi 1950-luvun alussa? Tuolloin tehtiin siis elokuvia mm. ”Rovaniemen markkinoilla”, ”Hei, rillumarei!”, ”Villi Pohjola”, ”Valkoinen peura”, jne…

    Lappi oli siis jotain eksotiikkaa. En tiedä, mutta liekö kultakuumeella ja ”elinkautisilla” oli sijansa tuon ajan hypetyksessä… ;-)

    http://www.kultamuseo.fi/museo/pages/fi/kultamuseo/suomen-kultahistoria/lemmenjoen-kultaryntaeys.php

  2. Mainio linkki, tattis!

    Eksotiikkaa, romantisointia, kaupallisia näkökohtia… (Pekka ja Pätkä lumimiehinä). Mutta kyllä ainakin Helismaa taisi olla ihan aidosti Lapin lumoissa. Vaan helppoahan se meille »etelän huitojille». Voi valkata eksotiikan so. mäkäräishelvetin pituudeksi päivän tai max. viikon. ;)

Jätä kommentti