Toivelauluja 6 • 1951 • 4/4

[biisirotla-6][/biisirotla-6]

Kaksi vanhaa tukkijätkää

Ketkäs ne olivat 1940–50-luvun kovimmat runoilijat? Siis ne »rillumarein» vastakohdat, korkiakulttuuriväjen lemmikit ja pokaalien pokkaajat? Ei tainnut onnistua tästä paremmaksi panna.

[vihkosen kansi] Kuva on tietenkin vahvan romantisoitu. Kaksi jätkää, pitkät muistot; kosket laskettu, lautat varpattu, naiset naitu. Niittyvilla tuoksuu, jossain soi soitto. Sellaiset ikävyydet kuin vilu, nälkä, hiki ja väsy — ne eivät tähän lauluun mahdu. Tukkijätkä, sehän vain porskuttaa, pyörittelee polokalla tytöt pystyyn ja lopuksi rahtaa tienestit (Rovaniemen?) pankkiin.

Ehkä niin on hyvä ja ehkä niin on totta. Armeijassahan ei ollut baaskempaa, synnytys oli melkein kivuton ja se eka esitelmäkin luokan edessä ihan piece of cake. Muistoille tapahtuu jotain vuosien myötä.

Kari Aava on (tietenkin) Toivo Kärjen salanimi. Sävellys on hieno, kansainvälistä tasoa. Myös Justeeri (eli Kauko Käyhkö) pystyy vastaamaan. En enää edes siedä muiden versioita, kaikkein vähiten tankovalekuninkaita.

Sävel: Kari Aava

Sanat: Reino Helismaa

© Sävelteos julkaissut vihkosessa »Tukkilaislauluja». Justeeri laulanut Rytmi-levylle R 6111.

[Toivelauluja-details]

4 kommenttia artikkeliin ”Toivelauluja 6 • 1951 • 4/4”

 1. Samaa mieltä Justeerista, eli The Ainoa Oikea Esittäjä. :-)

  Tosin olen kuullut kipaleen myös Esa Pakarisen esittämänä, mutta se on jotenkin vakavampi ja paatoksellisempi, enempi ”severisuhosmainen”…

  Tuo Käyhkön versio on selkeesti leikkisämpi, vähän samaan tapaan kuin Kalastaja-Eemelin valssissa… ”Mä verkot vetehen, vain lasken laulellen, ja luodolle käyn onkimaan. Koukkuhun madon mä pujotan ja PTHYI, Ahti suo antejaan!” :-)

 2. —–>  # Jary:

  Sammaa mieltä!

  Off-topikkina, Georg Otsin esittämänä kappaleet mm. Muuttuvat laulut, Moskovan valot, Rakastan sinua elämä, Saarenmaan valssi, jne. ovat vaan meikäläiselle ne Ainoat Oikeat versiot… :-)

 3. —–>  eSa:

  Ja listaan heti pakollinen pidennys eli »Unohtumaton ilta». »Metsässä ei liikahda…» On kuin kävelisi Tarkovskin leffassa…

  Juu, erityisen piinaavia ovat naisten kiekaisut. Onneksi harvemmin tarjolla. :)

Jätä kommentti