Toivelauluja 7 • 1951 • 5/6

[biisirotla-7][/biisirotla-7]

Reppu ja reissumies

Voimakaksikko Kärki – Helismaa pudottelihe klassikkoa näihin aikoihin kuin vaavi sinappia. Ihmekös se. Sota oli jo kaukana. Äijät kunnossa. Nopeita kuin ajatus. Ajatus ei silti karannut.

[vihkosen kansi] Aihepiiri on tuttu. Kulkuri tekee matkaa, Luoja tietää minne. Reppu roikkuu selässä. Sen mukana kulkee kaikki tarvittava, myös symboliikka.

Mut suru jos on repussa tai ahdistus ja huoli/

niin repun painoon lisäystä tulee toinen puoli.

Reppuun vertautuvat jopa moraali, ulkoinen habitus, kenties sielukin. Välillä painaa, toisinaan rispaantuu. Mutta yhä vain yhdessä jatkuu vaellus — reppu ja reissumies, koska »kumpikin paikkansa ties».

Mukelona ihmettelin ankarasti yhtä säettä: »Oli kylmä tai vaikkapa vari». Vari? Kuulinko väärin. Ei meilpäi ny mittä tommossi juteltu. Vati?

Paha kyllä, Kuukle oli 60-luvulla vähän vaiheessa. Ja köyhässä töllissä, Otavan Suuren Tietosanakirjan tilalla Suuri kolo. Edes Pikku Jättiläinen ei tiennyt :) Olinkin sitten hyvän matkaa aikuinen ennen kuin merkitys selvisi: kuuma. Ruåttista kai, »varm». Logiikalla olisi arvannut, mutta piiri oli jäänyt tekovaiheessa ruiskaisemati.

Louhivuoren ääntä en saa tähän oikein sovitettua. Taisin veivailla Hra Rautavaaran (1965) versiota yli tarpeen. Ja onhan niitä. Kudpai.

Sävel: Toivo Kärki

Sanat: Reino Helismaa

© Sävelteos julkaissut vihkosessa »Pirteät pelimannit 5». Matti Louhivuori laulanut Decca-levylle SD 5139.

[Toivelauluja-details]

2 kommenttia artikkeliin ”Toivelauluja 7 • 1951 • 5/6”

  1. Heh, vari miätitytti meilläki, mutt joku aikune vissi valas assia aikastas pia – varma samoihi aikoihi, ko kyselin pualikast ankka! (pual ankka -> Paul Anka) See verra tartte sano, ett kyll toiki vaa on pintas pitäny. Edelleen! :)

  2. —–>  Polgara:

    Meijä uppoköyhäs torpas ei eres pualikast ankka uskaltanu ääne sanno. ;)

    Musas (ja muuski daidees) on juur toi hyvä puali. Historian tuuli siilaa akanat huushittosse, jyvät jää paikalles. Niis voi sit nautiskel iät ajat. No, jokku tykkä narskutel niit muitki, BCR, Dinko, Tsiik…

Jätä kommentti