Top 100 • Käännösbiisit

Päivitetty 30.4.2018
Poppari. Bändi. Wannabe-stara. Kaunis, suulas ja varsinkin nuori. Siihen se saattaakin jäädä. Biisi ei synny. Thänk gaad ne ulkomaanpellet ovat jo tehneet työnsä. Tässäpä tuloksia.
Menu
TOP 100 • Ulkomaiset rock-albumit [record-erotin] TOP 100 • Suomalaiset rock-albumit
TOP 100 • Ulkomaiset rockbiisit TOP 100 • Suomalaiset rockbiisit
TOP 100 • Coverbiisit
TOP 100 • Kauheimmat käännösbiisit
TOP 30 • The Beatles
TOP 20 • CCR
TOP 20 • ABBA

Melodisen musan ystävänä lista on enimmäkseen poppista ja iskusävelmän kanssakin flirttaillaan. Ihan ilmeisimmät klassikot tyyliin »Kesäkatu» on jätetty veks ja jonkinlaista ajallista kattavuutta (1950–2000) tavoitellaan. Relevantti kama tosin tehtiin 1955–1975, joten painotusta esiintyy. Kevyttä arviointia harjoitettu, joitakin muisteluksia valuteltu.

EDIT 28.4.2018. Monet näistä teksteistä on naputeltu lähes 20 vuotta sitten. Kannattaa huomioida. :/

 1. Ei aika mennyt koskaan palaa

 2. Esittäjä: Jussi & the Boys, 1967
  Originaali: Proshtshai ljubov (?, 19xx)
  Sävellys: B. L. Andreschevski [venäl. kansansävelmä]
  Sanat: Jussi Raittinen
  Levytys: RCA Victor Fas 975, RCA Camden CAL 16

  Vissiin alun perin venäl. trad, jonka levyttivät jo 1950-luvulla kaikki »suuret», Henkka Theelistä lähtien. Silloin styge kulki nimellä »Unhoita menneet». Biisi on toki itsessäänkin hieno, mutta erityisyys piilee Seppo »Paroni» Paakkunaisen nerokkaassa, yltäkylläisessä sovituksessa. Slaavi-molli meets Motown.

  Tämä tuo aina mieleen lapsuuden kuumat kesät ja sen oudon levottomuuden, kun murkkuikää lähentelevät nulkit jo tähysivät pikkutypyjen hämmentäviä kohoumia. Viettelevä intro vie minut hetkessä niihin fiilareihin, vaikka sitten istuisin aamurähmässä niinistöä vääntämässä… Mitä muuta voisi vaatia listamme ykköseltä?

 3. Kaiken kauniin rinnalla

 4. Esittäjä: Jari Lappalainen, 1970
  Originaali: Oltre la notte (Iva Zanicchi, 1966)
  Sävellys: Ivan Vandor
  Sanat: Saukki
  Levytys: Sonet T 6542

  Liki täydellinen italobiisi ja kuuluu samaan sarjaan yllä olevan kanssa — hetkessä aikamatkalle.

  Lappalainen jäi yhden hitin ihmeeksi ja tulikin paremmin tunnetuksi viulistina. Tällainen täysosuma riittää kuitenkin hyvin yhdelle ihmiselle. Vähäeleinen tulkinta riipaisee yhäkin tavalla, jota tapanikansat ja sillanpäät turhaan tavoittavat. Ei näitä enää (osata) tehdä.

 5. Häämuistojen valssi

 6. Esittäjä: Muska, 1973
  Originaali: Donauwellen (?, 19xx)
  Sävellys: Iosif Ivanovici
  Sanat: Arno Ora
  Levytys: Love Records LRS 2053

  Originaali lienee romanialaislähtöinen ja versioita ovat veivailleet kaikki Olavi Virrasta lähtien. Energinen, rokkaavasti sovitettu uusversio vie biisin kuitenkin viidenteen potenssiin. Rummuissa lienee Mr. Ronnie ja itse Alppuko kepukoi? Ja Muska — pitkään ainoa uskottava naisrokkarimme, vetää alkuvoimaisella vimmalla. Näissä häissä kuokkisin kyllä.

  Kuriositeettina sanottakoon, että tämä (niin kuin monet muutkin aikakauden Muska-biisit) kuuluu aika tukevasti sarjaan »villejä rubiineja». Sanoista ei aina tolkkua saa, kun Marijamme remuilee jo ennen Aaltosta. Ilmankos meiningissä löytyy.

 7. Murtuneen Sydämen hotelli

 8. Esittäjä: Lasse Velmala & Yellow, 1971
  Originaali: Heartbreak Hotel (Elvis Presley, 1956)
  Sävellys: Mae Axton – Tommy Durden – Elvis Presley
  Sanat: Lasse Velmala
  Levytys: Love Records LRS 1072

  Tässä hengästyneessä pläjäyksessä on huomattavaa amatöörimaista charmia. Kuulostaa siltä, että juttu on purkitettu kertavedolla ja tuloksena on freessi tallenne, jonka huojuvaa aitoutta ei kukaan ole myöhemmissä versioissa tavoittanut. Turkku rocks, ehh!

 9. Sulle silmäni annan

 10. Esittäjä: Seija Simola, 1969
  Originaali: Ti regalo gli occhi miei (?, 19xx)
  Sävellys: Vittorio Ferri
  Sanat: Saukki
  Levytys: RCA FAS 010

  Aivan tappobiisi. Seija Simola on jotenkin käsittämättömästi niputettu silkan iskelmähutun sekaan, eikä ole saanut oikeaa arvostusta. Tässäkin lyyli tempaisee ihan kybällä. Saukin sanoitus ehkä liikkuu parodian rajamailla, mutta vaikuttava, dramaattinen ja täyteläinen sovitus avittaa eikä lopulta mitään puutu.

  Kaipaako joku korisevia tankokuninkattaria?

 11. Nathalie

 12. Esittäjä: Tapani Perttu, 1969
  Originaali: Nathalie (Gilbert Bécaud, 1964)
  Sävellys: Gilbert Bécaud
  Sanat: Saukki
  Levytys: Sonet T 6526

  Aivan v-a-l-t-a-v-a laulu. Pelkkä sävellys on hieno, mutta sen lisäksi ylöspano ja tulkinta on aivan rubensia. Originaalia en ole koskaan kuullut, mutta eihän se voi pärjätä edes vähää alusta.

  Loiston kruunaa tietenkin Saukin sanoitus. Viiteen minuuttiin on mahdutettu kokonainen maailma. Kylmän sodan huurut tulvivat kajareista ja likeltä liippaa että kuulija alkaa koputella mikkejä seinistä. Näyttelijä-Perttu vetää elämänsä performanssin. Koko skaalalla eikä kuitenkaan yli. Mihin mahtoi Perttu kadota?

  Vaivattomasti aikamatkalle. Kaikki ne haalistuneet värivalokuvat. Äiskäkin… käväisi jossain Leningradin reissulla, tuliaisinaan taattua laatua oleva akustinen skitta. Hiljainen, mustavalkoinen, paranoidi Suomi. [Tosin jos vertaa… (lat.huom.)]

  Hiukka siis hytisyttää. Mutta kuppi kuumaa kaakaota ja torille. Kenties siellä jo myyttinen neuvostokaunotar odottaa…

 13. Miljoonan markan pakarat

 14. Esittäjä: Pedro’s Heavy Gentlemen feat. Marjo Leinonen, 1991
  Originaali: Black But Sweet (Wilmoth Houdini, 1939)
  Sävellys: Frederick Hendricks
  Sanat: Jukka Itkonen
  Levytys: Kerberos KES 193

  Marjo Leinonen — Suomen Janis — onnistuu siinä missä mm. Kojo aikoinaan ei: vakuuttava enkkuilmaisu vaihtuu sujuvasti suomeksi.

  Pedro Hietanen kaivoi jostain savikiekolta vanhan calypso-hitin ja pudottelihe siihen svengaavan sovituksen. Jukka Itkoselta irtosi istuva humooriteksti Ilonasta, joka »oppi riisumaan muttei pukemaan». Ja maistuvan kakun päälle Marjo vetää kuin viimeistä päivää. Niin se käy.

  Ralli rullaa vaivattomasti ja juuri tällaisesta tapanikansat ja tankokuninkaat voivat märkäunelmoida. Kaiken ei tarvitse olla suurta ja paatoksellista. Biisin kajahtaessa (yhä harvemmin) ratijosta, tulen aina kovaste hyvälle tuulelle ja kurja maailma on taas hetken mukavampi paikka.

 15. Hetki lyö

 16. Esittäjä: Kirka, 1967
  Originaali: Beat the Clock (The McCoys, 1967)
  Sävellys: Richard Gottehrer
  Sanat: Pertti Reponen
  Levytys: Scandia KS 717

  Nuori Kirka — Suomen ensimmäinen aito ja uskottava rocklaulaja — vakuutti heti. Love-debyytti »Anna suukko vain» tosin ei herättänyt huomiota, mutta tämä seuraava sinkku räjäytti pankin kadulle asti. Herkkä, vimmainen ja energinen veto, joka pesee, linkoaa ja kuivuttaa originaalin mennen tullen. Mainittu seikka olikin seuraavat viisi vuotta Kirkan tavaramerkki: monien hittien originaalivetoja ei edes tunneta. Ja osa kunniasta lankeaa tässäkin Seppo »Paroni» Paakkunaisen täydelliselle sovitukselle.

  Seuraavan kymmenen vuoden aikana Kirka tekikin hyvää, joskin melko epätasaista kamaa. Valitettavasti vain ura ei päättynyt siihen. 1990-luvun alun jälkeen äijän äänestä katosi totaalisesti kaikkinainen herkkyys ja spontaanius, ja tilallle ryömi jostakin ns. ammattimainen ote. Etenkin 2000-lukuinen kivireen kiskonta koetteli kuulijaa tylysti. Onneksi nämä rahinat elävät ja tuovat lohtua.

 17. Mä elän vieläkin

 18. Esittäjä: Mustajärvi – Marstio – Sorsakoski – Kääriäinen, 2000
  Originaali: The Highwayman (Highwaymen, 1985)
  Sävellys: Jimmy Webb
  Sanat: Harri Laukkanen – Erik Mantere – Juha Tapaninen
  Levytys: Pokocd 234

  Harvoja 2000-luvun helmiä. Hieno sanoitus ja wanhan liiton äijät istuvat »rooleihinsa» tiukasti kuin Jokerit-valmentaja pallilleen. Energinen veto toimivalla sovituksella.
  »Mä nousin tähtiin/ palata en sieltä voi/ Mä elän vieläkin/ mun levyt vielä soi.»

  Maestro Webbin sävellyksessä on tosin yksi outo ja banaali lisäosa, mutta mitäpä finnit sille.

 19. Menolippu

 20. Esittäjä: Satu Pentikäinen, 1979
  Originaali: One Way Ticket (to the Blues) (Neil Sedaka, 1959)
  Sävellys: Hank Hunter – Jack Keller
  Sanat: Saukki
  Levytys: CBS Records 6563807

  Tässä Sadussa olisi voinut olla onnellinen loppu. Taivas oli jo aukenemassa, kun vasta 16-vuotias Pentikäinen vetäisi banaalin diskotaustan päälle uskomattoman kypsän tulkinnan tästä 1960-luvun klassikosta. Loppu koitti kuitenkin äkkiä. Lyyli joutui Frederik D. Kansan kynsiin ja hoilottamaan tämän avuttomia tekeleitä. Sääli — ääntä ja näköäkin olisi ollut.

  Paljon muistoja ja fiiliksiä. Vuodatan tämän myötä aina tipan K:n ja Hämeenlinnan matkan muisteloille. Nyyh. :b

4 kommenttia artikkeliin ”Top 100 • Käännösbiisit”

 1. Tattis, ja kiva kuulla, Johannes. Tekeminenkään ei hassumpaa ole ollut. Saas nähdä, riittääkö aikaa kyhätä lisää. Intoa piisaisi kyllä, sillä noissakin biiseissä kupliva aito rock ja pop seuraa minua kyllä viimeiseen henkäykseen asti.

 2. Minä olen täältä sinun listoiltasi koittanut valkata kappaleita uudelle singlelle minkä aion työstää :) Jotain kipaleita mitä ei niin paljoa olisi levytetty, mutta mikä iskisi suomalaiseen kansaan kuitenkin. Varsinkin 60-70-luvuilla tehty niin valtavasti hyvää musiikkia, että meinaa tulla hätä :D

 3. Haa. Mielenkiintoista. Listailusta koituu siis ehkä konkreettistakin hyötyä. Ja paremmin en itsekään sanoisi: etenkin 1960-luvun musiikkiarkku on aivan ehtymätön aarre.

  Onnea työstöllesi! :) *thumb*

Jätä kommentti