Top 100 • Käännösbiisit

 1. Julián Grimau

 2. Esittäjä: Tapio Heinonen, 1969
  Originaali: (?, 19xx)
  Sävellys: Esp. trad.
  Sanat: Kari Tuomisaari
  Levytys: Columbia MY 178

  Ytimiin käyvä espanjalainen kansansävelmä, johon on tehty kaksikin eri sanoitusta. Pentti Saaritsa veti jutun turhan vasemmalle ja olenkin aina digannut enemmän Tuomisaaren versiota. »Tiemme kivet on mustat, verestä mustat…»

  Aika vaikuttavaa, kun tuon kuulee 12-vuotiaana. En koskaan toipunut.

 3. Kanelipuun alla

 4. Esittäjä: Kirka, 1972
  Originaali: Cinnamon Girl (Neil Young, 1969)
  Sävellys: Neil Young
  Sanat: Jarkko Laine
  Levytys: Scandia KS 878

  Core(imma)t Niilo-funnyt tukehtuvat virnuunsa, mutta miksi piittaisin. Eihän tätä ole syytä verrata missään Neil Young -katsannossa, versiointi on niin perin erityylinen. Hasse Wallin skitta ryömi herkullisen semiheavysti ja Kirkan äänessä oli vielä näihin aikoihin vetävää herkkyyttä. Vain Jarkko Laineen hieman omaperäinen sanoitus estää vieläkin paremman sijoituksen.

  Juu, vähän lukkarinrakkauttakin: tätä stygeä veivasi teinipumppumme silloin aikoinaan hyvin, hyvin vaikuttuneena. Okh niitä aikoja.

 5. Kaipuu

 6. Esittäjä: Marjut Fabritius, 1993
  Originaali: Village Green (The Kinks, 1968)
  Sävellys: Ray Davies
  Sanat: Tuomas Lampela – Olli-Pekka Vaarne
  Levytys: Fazer Finnlevy 100682

  Tähdenlento Fabritius kiskaisee tyylikän ja loistavasti svengaavan sovituksen päälle oivan suorituksen. Mihin typy katosi? — Tämä styge on hieno esmi siitä, että hyvä biisi kyllä taipuu monelaiseen kuosiin. 1990-luvun poppisrintaman harvoja valopilkkuja.

 7. Monofilharmoonikko

 8. Esittäjä: H.E.C., 1977
  Originaali: Six String Orchestra (Harry Chapin, 1974)
  Sävellys: Harry Chapin
  Sanat: Hector
  Levytys: Love Records LRS 2165

  Loistava laulu eikä Hectorin teksti kalpene. Äijä myös vetää biisin kovasti eläytyen. Koomista, surullista, naurattavaa ja ennen kaikkea aitoa musaa. Harrykin myhäilee, siellä jossakin.

 9. Kirjoita postikorttiin

 10. Esittäjä: Muska, 1971
  Originaali: Send Me a Postcard (Shocking Blue, 1969)
  Sävellys: Robert van Leeuwen
  Sanat: Pertti Reponen
  Levytys: Scandia KS 846

  Hollantilaispumpun sievistelevää poppisoriginaalia ei ole moni edes kuullut, mutta ihmekös tuo. Muska ja rujosti svengaava studio-orkesteri pyyhkii sillä lattiaa kiskaisemalla biisin tyystin toiseen maailmaan. Esipunkkia!

  Marija heittää raivolla ja vaistomaisella rock-otteella ja sylkee Remu-artikulaatiota ennen Remua. Kuuluisampi isovelikin lienee luikkinut nurkan taa, ja laulun velttoileva kohde on epäilemättä raapustellut kättelyssä ja rynnännyt lodjulle.

  Radiosoittoa ei aikoinaan juuri herunut: biisihän erottui päivän iskelmäkammotuksista kuin sivistyneen maailman johtaja mensalaisten rivissä. Rock on!

 11. Fiilaten ja höyläten

 12. Esittäjä: Rauli »Badding» Somerjoki, 1973
  Originaali: Reelin’ and Rockin’ (Chuck Berry, 1958)
  Sävellys: Chuck Berry
  Sanat: Jarkko Laine
  Levytys: Love Records LRS 2005

  Must-valinta listalle, ei voi välttää. Voisi olla ykkösenäkin, helposti.

  Ensimmäinen realistinen ja aito suomalainen rocksanoitus, joka sai kukkahattutädit tukehtumaan pipariinsa. Rauli laulaa niin kuin ei koskaan, ennen, missään. Ei kantsi yrittää kotona.

 13. Syntymässä säikähtäneet

 14. Esittäjä: Susanna Haavisto, 1984
  Originaali: Les timides (Jacques Brel, 1964)
  Sävellys: Jacques Brel
  Sanat: Liisa Ryömä
  Levytys: Polarvox KJL 39 (LP)

  Sarjassa piestäänpä originaali. Susanna Haavisto on ehkä tunnetumpi teatterissa, mutta kyllä kykyä kuuluu mikin takaakin.

  Osansa tässäkin on Liisa Ryömällä. Persoonallinen tekstidonna maalailee huikean kuvan surkimosta, josta meikälle tulee mieleen suomalainen demarivirkamies: »Pelokkaina/ on valmiit aina/ päänsä pensaaseen pistämään». Haavisto herkistyy poloisen kuvaamisessa niin, että itse Brelkin häipyy sumun sekaan.

  Tämä biisi oli osa 1980-luvun laulunäytelmää Laulusi elää, Brel!. Pahus, kun en nähnyt (ja kuullut). Onneksi molemmat vinyylit hyllyssä.

 15. Alku kaiken kauniin

 16. Esittäjä: Kirka, 1969
  Originaali: Beginning and End (Tommy Körberg, 1969)
  Sävellys: Claes af Geijerstam
  Sanat: Pertti Reponen
  Levytys: Scandia KS 810

  Yksi Kirkan suuruuden peruskivistä oli uran alkuvuosien valtava skaala. Maunulan garage-ihme luukutti James Brownia ja Little Richardia suoraan palleista, mutta siirtyi myös vaivatta asteikon toiseen päähän. Sensuelli, santapaperilla terästetty tatsi riisuu kuulijan aseista, ja tavalla josta penttihietaset voivat vain unelmoida. Kärpäsenbaskoja paperilla.

  Hieno sävellys on ruotsalaisen Ola & the Janglers -kitaristi Geijerstamin, ja originaali lötyy Körbergin esikoislevyltä*. Kirka nostaa tapansa mukaan stygen tasolle, jossa muuta ei kaipaa. Eikä kaivata näitä pulinoitakaan. Biisi soimaan, ehtoon tullen, babe kainalossa.

  * Kiitokset tiedosta herr Jarmo Haapamäelle

 17. Paperitähdet

 18. Esittäjä: Juice Leskinen Slam, 1978
  Originaali: Celluloid Heroes (The Kinks, 1972)
  Sävellys: Ray Davies
  Sanat: Juice Leskinen
  Levytys: Love Records LRLP 266

  Juice siirsi Ray Davisin Hollywood-kuvauksen aika hienosti Suomi-maisemaan. Aikanaan sai Pauli Juhanin lyyrinen suoritus jopa haukkomaan henkeä, mutta kuten Juicen muukin tuotanto on tämäkin kärsinyt ajan hampaasta.

  Slamin angstinen esitys vie ajatukset äkkiä 1970-luvun lopulle. Muistan kyllä, ankeeta oli. Hrrr.

 19. Tiikerhaj

 20. Esittäjä: Kalle »Tiikerhaj» Kulkevainen, 1971
  Originaali: Tiger Shark (?, 19xx)
  Sävellys: amer. trad., mukaellut Peter Hodgkinson
  Sanat: Aarne Lohimies [Reino Helismaa]
  Levytys: Odeon 5E 006 34234

  Kulttibiisi. Niin on myös esittäjä. Kalle Kulkevaisesta ei liene moni kuullut, ja tuskin enempää hrasta nimeltä Pentti Kaikkonen. En tiennyt miehestä minäkään. Viime lokakuussa kuitenkin muudan Pertti V. minua valisti, ja meni samantien väittämään että tämmöinen styge on paitsi olemassa myös klassikkoainesta. Voin vain vahvistaa.

  Kulkevaisella on huomattavaa otetta ja omaperäinen savolaespoljento, semmoinen rento metsäratiomeininki josta eeroavenit haaveksivat. Mutta paha on enämpi kuvailla, sanoilla ei aukene tämä. Kaapatkaa jos vastaan tulee. Ja uhratkaa jumalille.

4 kommenttia artikkeliin ”Top 100 • Käännösbiisit”

 1. Tattis, ja kiva kuulla, Johannes. Tekeminenkään ei hassumpaa ole ollut. Saas nähdä, riittääkö aikaa kyhätä lisää. Intoa piisaisi kyllä, sillä noissakin biiseissä kupliva aito rock ja pop seuraa minua kyllä viimeiseen henkäykseen asti.

 2. Minä olen täältä sinun listoiltasi koittanut valkata kappaleita uudelle singlelle minkä aion työstää :) Jotain kipaleita mitä ei niin paljoa olisi levytetty, mutta mikä iskisi suomalaiseen kansaan kuitenkin. Varsinkin 60-70-luvuilla tehty niin valtavasti hyvää musiikkia, että meinaa tulla hätä :D

 3. Haa. Mielenkiintoista. Listailusta koituu siis ehkä konkreettistakin hyötyä. Ja paremmin en itsekään sanoisi: etenkin 1960-luvun musiikkiarkku on aivan ehtymätön aarre.

  Onnea työstöllesi! :) *thumb*

Jätä kommentti