Top 100 • Käännösbiisit

 1. Kulkukoirat

 2. Esittäjä: Reijo Taipale ja Topi Sorsakoski, 1992
  Originaali: Desperados Waiting for the Train (Jerry Jeff Walker, 1973)
  Sävellys: Guy Clark
  Sanat: Juha Tapaninen
  Levytys: Bluebird BBS 259

  Hobos meet rillumarei. Tunteikas kuvaus vanhan liiton Äijistä reissun päällä.

  Vinyyliltä huokuu keskinäinen kunnioitus. Ei tarvitse todistaa mitään. Tapaninen puolestaan on loistavasti tavoittanut keikkakonien melankolian. Alakuloinen fiilis tien päällä, kun elämältä odotti ehkä paljonkin, muutakaan ei osaa, ja baskemminkin voisi mennä.

  Road-biisien aatelia.

 3. Jäähyväiset aseille

 4. Esittäjä: Liisa Tavi, 1981
  Originaali: (Kollaa Kestää, 1979)
  Sävellys: Kai Kivi
  Sanat: Jyrki Siukonen
  Levytys: Johanna JHNS 209

  Tämä Tavin versio sai aikanaan core-punkit pureskelemaan Kollaa-badgensa luokille. Balladien ystävänä minä vaen huokaeelin.

  Yhäkin putoo. Kiven ja Siukosen biisi on siniverinen klassikko, ja kuten yllä aiemmin totesin, hyvä biisi (ja Kollaa) kestää kyllä versiointia, varsinkin näin tyylillä tehtyä.

 5. Tuuliviiri

 6. Esittäjä: Danny, 1968
  Originaali: Mulino a vento (?, 19xx)
  Sävellys: Giosy Capuano – Mario Capuano
  Sanat: Kari Tuomisaari
  Levytys: Scandia KS 747

  Iso D on tehnyt niin paljon silkkaa sondaa, että Pikku G:nkin asema kävi uhatuksi. Jokunen tämmöinen helmi on kuitenkin joukkoon eksynyt.

  Kun italo-orkussa on rockia yhtä paljon kuin purkkisopassa sattumia, jopa Lipsanen loistaa. Jaakko Salo -vainaan studiojengi svengaa upean sovituksen innoittamana kuin kuuluisa hirvi ja Kari Tuomisaaren sanoitus myötäilee. Menevän kakun kuorruttaa legendaarisen pippurinen pianosoolo (Seppo Hovi -ko?). On se. Näin helppoa, kun kaikki palaset ovat kohdallaan.

 7. Aina eilinen

 8. Esittäjä: Anneli Saaristo, 1992
  Originaali: Englishman in New York (Sting, 1987)
  Sävellys: Gordon Sumner
  Sanat: Petri Kaivanto
  Levytys: Pyramid RAMS 574

  Anneli on paitsi (melkkeist) turkkulaine, niin kiistatta pätevä laulaja. Omaa linjaa ei ehkä ole oikein löytynyt, mutta kutsutaanhan sitä myös monipuolisuudeksi.

  Stingiä puolestaan ei ole kovin usein onnistuneesti finskaksi vedetty. Petri Kaivannon onomatopoetiikkaa tavoitteleva sanoitus ehkä ontuu paikoin, mutta myös erottuu omaperäisyydellään tusinavirrasta. Aivan, en haluaisikaan kuulla chrissejohanssonien näkemystä.

  Eleetön sovitus jättää tilaa, jonka Anneli täyttää suvereeniin tapaansa ja yltää herkkyyteen jollaista englishman ei kuunaan biisistä löytäisi. Kuuntelepas Sumner, voit oppia.

 9. Ammuin hänet

 10. Esittäjä: Markku Suominen, 1970
  Originaali: Today I Killed a Man I Didn’t Know (White Plains, 1970)
  Sävellys: Roger Greenaway
  Sanat: Vexi Salmi
  Levytys: Polydor NH 2055010

  Styge on hieno ja Suominen teki näinä aikoina laatutyötä. Vähäeleinen riffikin on oudon vaikuttava, vähän kuin Eppujen biisissä »Balladi kaiken turhuudesta».

  Salmen ansiokkaan sodanvastainen teksti heiluu kyllä patetian ja parodian rajoilla, mutta toimii toki. Notskilla istuttaessa otetaan silti iisimmin: »kaatuiko hän naapurin vaimo mielessään».

  Juu, Vietnam oli 1970-luvun alussa monien huulilla ja enemmänkin. Mikään ei ole tietenkään muuttunut. Freedomia jaetaan, joten uusi nimi vain tilalle ja hoilaamaan.

  White Plains

 11. Katu kuin autio maa

 12. Esittäjä: Kirka, 1975
  Originaali: Ain’t No Love (In the Heart of the City) (Bobby »Blue» Bland, 1974)
  Sävellys: Harvey Price – Daniel Walsh
  Sanat: Matti Rosvall
  Levytys: EMI 5e-062-35054 (LP)

  Vakuuttavista soul-tulkitsijoista ei näihin aikoihin ollut ylitarjontaa eikä juuri myöhemminkään. Kirka otti kuitenkin haasteen vastaan ja levytti vuonna 1975 albumin Tiukka linja, jolta löytyi parikin nimen mukaista soul-palaa. Bobby Blandin tasoa ei sentään saavuteta, mutta mallikas kiskaisu kuitenkin.

  Kunpa Kiril vain olisi pitänyt linjansa… myöhempää huttuhemmoa ei samaksi millään uskoisi.

 13. Jos konduktöörin nait

 14. Esittäjä: Paula Koivuniemi, 1972
  Originaali: Never Marry a Railroad Man (Shocking Blue, 1970)
  Sävellys: Robert van Leeuwen
  Sanat: Vexi Salmi
  Levytys: Decca SD 5771

  Mainio poppispala, joka pärjää oivasti alkuperäiselle.

  Moni ei ehkä muista, että myöhemmät tuubatypyt ja naurettavat camp-kimmat Paula Koivuniemi ja Lea Laven levyttivät uriensa alkuvaiheissa aivan kelvollistakin kamaa. Tässäkin vedossa on yhä jäljellä
  tiettyä tuoreutta, sellaista viattomuutta joka sitten katoaa »ammattitaidon» jyrätessä vaistojen yli.

  Varmemmaksi vakuudeksi: 12-vee kirjoittaja yltyi haastelemaan Paulan kanssa keikalla Littoisten hiekkarannalla. On siis tarttenu olla rrrrrrrrrrrrock.

 15. Ei kenenkään lähimmäinen

 16. Esittäjä: Hortto Kaalo, 1971
  Originaali: Pregonera (?, 19xx)
  Sävellys: Digno Garcia
  Sanat: Saukki
  Levytys: Scandia KS 871

  Originaaliesittäjästä ja vuodesta ei hajua. Viis siitä, horttojen versiossa on tarpeeksi. Tummien musa ei yleisemmin kolise, mutta tässä on kaihoisaa viehätystä; hieno sävellys ja nappitulkinta.

  Veivasin tätä aikoinaan loputtomiin mm. Kauppiaskadun minikokoisessa baarissa (mikä lie nimi ollut), ja taisinpa kovasti samaistuakin. Semmoista se on — teiniangsti.

 17. Täyttä totta

 18. Esittäjä: Markku Aro, 1972
  Originaali: Look Wot You Dun (Slade, 1972)
  Sävellys: Neville Holder – James Lea – Donald Powell
  Sanat: Vexi Salmi
  Levytys: CBS Records 8258

  Puppu-Puputti listalla? Jo vainen. Jokainen tyypin uran alkuvaiheita seurannut tietää, että jäbä oli nuorena aika kova laulaja ja esitti keikoilla soulia ja rockia aivan uskottavasti.

  Tässäkin varsin tavanomaisessa Slade-palassa on pumppaavaa puhtia, joka haastaa originaalin. Olisihan niitä muitakin, vaikkapa hieno versio soul-klassikosta »Me and Mrs Jones», mutta tämän biisin laulullinen ote on aina minua kiehtonut.

  Markkumme siis osaisi. Miksi se kaikki talikkotuuba?

 19. Tie Kairoon

 20. Esittäjä: Kirka, 1977
  Originaali: Road to Cairo (Brian Auger Trinity feat. Julie Driscoll, 1968)
  Sävellys: David Ackles
  Sanat: Angela Reponen
  Levytys: Delta DELP 12 (LP)

  Loistelias originaali, jonka versioinnissa Kirkakin onnistui, viimeisiä kertoja urallaan. Teksti ei häikäise, mutta tärkein eli fiilis on säilynyt aika hyvin. Hieno urkusoundi, Halonen varmaankin?

4 kommenttia artikkeliin ”Top 100 • Käännösbiisit”

 1. Tattis, ja kiva kuulla, Johannes. Tekeminenkään ei hassumpaa ole ollut. Saas nähdä, riittääkö aikaa kyhätä lisää. Intoa piisaisi kyllä, sillä noissakin biiseissä kupliva aito rock ja pop seuraa minua kyllä viimeiseen henkäykseen asti.

 2. Minä olen täältä sinun listoiltasi koittanut valkata kappaleita uudelle singlelle minkä aion työstää :) Jotain kipaleita mitä ei niin paljoa olisi levytetty, mutta mikä iskisi suomalaiseen kansaan kuitenkin. Varsinkin 60-70-luvuilla tehty niin valtavasti hyvää musiikkia, että meinaa tulla hätä :D

 3. Haa. Mielenkiintoista. Listailusta koituu siis ehkä konkreettistakin hyötyä. Ja paremmin en itsekään sanoisi: etenkin 1960-luvun musiikkiarkku on aivan ehtymätön aarre.

  Onnea työstöllesi! :) *thumb*

Jätä kommentti