Top 100 • Käännösbiisit

 1. Käyntikortti

 2. Esittäjä: Freeman, 1976
  Originaali: Talking to the Wall (Michael Nesmith, 1972)
  Sävellys: John & Bill Chadwick*
  Sanat: Hector
  Levytys: Love Records LRS 2176

  Freemanilla oli hetkensä. Ohut, kapea ja useimmiten ärsyttävä ääni oli mahdollista unohtaa kunhan biisi vain oli riittävän hyvä. Niin kuin tämä.

  Michael Nesmith, ex-Monkees, onnistui onneksemme karistamaan pelleviitan hartioiltaan ja teki 1970-luvulla monia hienoja ja erikoisiakin lauluja. Tämäkin mainio poppipala kiertää kaukaa tavanomaiset sävelkulut ja on ilo korviloille.

  Osansa on toki Hecilläkin. Nesmithin suht tavanomainen ihmissuhdetilitys on saanut Harma-versiossa melkoisen sosiaalis-yhteiskunnallisen irvailumuodon. Laulun kohde — selkärangaton kiipijäfriidu —, voisikin varsin hyvin olla miehen omalta, edellisen vuoden Liisa pien -albumilta:

  »Kerro miltä tuntui nousta alaspäin…» ja
  »Kun jo olit herrain kukkarossa niin/ vielä perääs huusin: pidä silmät edes kii.»

  Mutta ansaitseeko Freeman muuta, ruikuttamalla moisen perään? Eniweis, äijän paras biisi.

  [EDIT 28.9.2008. Biisin säveltäjästä esiintyy eri lähteissä kolmenlaista infoa. Nesmith itse, Bill Chadwick, tai Chadwickin veljekset yhdessä. Tämän levyn tiedoissa seisoo tukevasti Nesmith, mutta olen päätynyt nettihakujen perusteella kuitenkin parivaljakkoon Chadwick, so far. Thänks, Heikki. # Jary]

 3. Leijat

 4. Esittäjä: Kirka, 1968
  Originaali: Kites (Simon Dupree & the Big Sound, 1967)
  Sävellys: Hal Hackady – Lee Pockriss
  Sanat: Pertti Reponen
  Levytys: Scandia KS 755

  Noo, tämä nyt on vähän ilmeinen valinta. Otin mukaan ehkä tiettynä esimerkkinä. Kirkahan vetää tässä hienosti, mutta erehtyi wanhoilla päivillään uuteen versioon. Ääni ja tyyli olivat jo pahasti kateissa ja moinen kuuluu kirskahtavasti: »Vain leijoihin kuuultaisiin kiiiiirrrrrrjoitan». Varmaa on, että ainakaan Jaakko Salo -vainaa ei ollut tuottajana.

 5. Viimeiseen mieheen

 6. Esittäjä: Kirka, 1969
  Originaali: Only One Woman (The Marbles, 1968)
  Sävellys: Barry, Maurice & Robin Gibb
  Sanat: Pertti Reponen
  Levytys: Scandia KS 785

  1960-luvun pop-magiaa parhaasta päästä.

  Originaalia olivat kyhäämäässä kovat nimet. Gibbin veljekset (The Bee Gees) valuttivat viehkon valssimelodian ja vastasivat tuotannosta. Mikin varteen löytyi muudan Graham Bonnett. Hitti valmis.

  Kirka ei silti nimiä kumartele. Tulkinnassa on voimaa ja varsinkin herkkyyttä, joka takakireältä Bonnettilta on kateissa. Sovitus on sopivan raskas. Tuubatykki Reposen inspiraatio on tosin lopahtanut biisin nimeen, mutta Kiril tekee mitä miehen on tehtävä. Nuorta, aitoa ja viatonta. Rockia.

 7. Anne on kaunein

 8. Esittäjä: Välikausitakki, 1978
  Originaali: Baby I Love You (The Ronettes, 1963)
  Sävellys: Jeff Barry – Ellie Greenwich – Phillip Spector
  Sanat: Juice Leskinen
  Levytys: Love Records LRLP 289 (LP)

  Välikausitakissa riitti kangasta. Vähän liikaakin, sillä räätälit sortuivat naskaleiksi ja riitautuivat jo kohta. Kehittyi kuitenkin outoa, selitykset kiertävää charmia.

  »Kun lähdit kelkkaan Jacquesin / me perustimme Välikausitakin». Kiitos kaunis evankelistallemme. Instantin, intelligenttisen torailuryhmän vinyylilätty on tyly keräilyharvinaisuus, mutta vääntelyjä diggaavien kantsii kyllä kaivaa CD.

 9. Täytyy jotain yrittää

 10. Esittäjä: Danny, 1969
  Originaali: Che male tho fatto (?, 19xx)
  Sävellys: Ubaldo Continiello – Dario Farina
  Sanat: Kari Tuomisaari
  Levytys: Scandia KS 813

  Tämän italobiisin (?) alkuperästä en tiedä yhtikäs pehu, mutta kepeet mullat. Pelkästään jo maukkaan puolihardrockisti runnaava sovitus huuhtaisee makaronit laudalta ja hra Lipsanenkin roikkuu hyvin menossa mukana. Urkusoundi on hieno. Ja kas, muudan Kari Kustaa Tuomisaarikin on vaihteeksi rykäissyt istuvan ja helkkarin svengaavan sanoituksen.

  Kunpa näitä vaivattoman meneviä poppirockailuja tehtäisiin vieläkin.

 11. Moi moi vain

 12. Esittäjä: Taiska, 1976
  Originaali: Take Me High (Mariska Veres, 1975)
  Sävellys: Jacques Zwart
  Sanat: Arto Johansson
  Levytys: Decca SD 5839

  Anna Hanskin lisäksi minulla taitaa olla kevyt Taiska-fiksaatio, sillä diggailen ihan huolella lyylin biisejä »Oma tie» ja »Miksi näin».

  Naivistinen, energinen poppis tämäkin ja svengailee ihan mukavasti. En minä toisinaan muuta kaipaa. Sanoitus ei häikäise mutta istuu, ja Hannelemme tulkitsee kovin sydämeen käyvästi. Paha kyllä, jatkossa tepastelivat vastaan hrat Reiman ja Sivonen ja se oli sitten siinä, tasomielessä.

 13. Kauempaa ja kauempaa

 14. Esittäjä: Tapani Kansa, 1967
  Originaali: Manchester et Liverpool (Marie Laforêt, 1966)
  Sävellys: André Popp
  Sanat: Pertti Reponen
  Levytys: Scandia KS 728

  Oli joskus aika, jolloin hra Tapani Kansa mahtui ovista, musasta uupui pahin pateettisuus ja ennen kaikkea mies ei vielä ollut löytänyt sisäistä kutsumustaan *köhh* sanoittajaksi.

  Hieno balladi, oiva tulkinta. Toinen vaihtoehto olisi yhtä hyvä »Kuljen taas kotiinpäin».

 15. Muisto vain jää

 16. Esittäjä: Jouko ja Kosti, 1968
  Originaali: Only a Fool Breaks His Own Heart (Tom Jones, 1968)
  Sävellys: Norman Bergen – Shelly Coburn
  Sanat: Juha Vainio
  Levytys: Polydor NH 59512

  Vähän ilmeinen valinta, mutta veto on niin hieno. Meinaan, kun hakataan Tom Jones… Svengaava sovitus on jotenkin semmoinen lämmin ja valtava; voi helposti kuulla kuinka studiossa oikeat äijät tuuttaavat aidoilla vehkeillä. Duo puolestaan paiskoo semmoiset stemmat että keskinkertaidiollsit luikkivat koloihinsa.

  Muitakin olisi veljeksiltä läjä, vaikkapa viehko »Sisäinen kauneus». Oli niillä hittejä.

 17. Louie, Louie

 18. Esittäjä: Petri & Pettersson Brass, 1974
  Originaali: Brother Louie (Stories, 1973)
  Sävellys: Errol Brown – Anthony Wilson
  Sanat: Lauri Karvonen
  Levytys: Scandia KS 918

  Kuopiolaiset Petterssonit väsäsivät 1970-luvulla rutkasti huttua, mutta
  tämä kyllä toimii.

  Alun perin rotujen välistä rakkautta käsitelleen biisin on muudan Lauri Karvonen kääntänyt aika viehkosti. »Silmät nuoren sotilaan/ poltetun näkevät maan…» Esityksessä puolestaan on havaitsevinaan jopa huomattavaa, ajankohdalle harvinaista suomalaista sielukkuutta. Onko laulajana peräti Heikki?

  Lisää originaalibiisistä: Brother Louie

 19. Tervetuloa länteen, Andrej

 20. Esittäjä: Wilperin Perikunta, 1992
  Originaali: Down Under (Men at Work, 1981)
  Sävellys: Colin Hay – Ronald Strykert
  Sanat: Aarni Varjonen
  Levytys: Selecta SES 119

  Wilperin täysosuma, oudolla viehätyksellä. Sanoitus ei ole kuin vähän sinne päin, mutta energinen, kieli poskessa kiskaistu esitys kuittaa pinnat. Jatkossa tulikin sitten nestepitoista sillisalaattia larke-kulholla, mutta tämä kulkee yhä.

  »Asemalta Vainikkalan/ minä säästin, tulin jalan.» Jeh.

4 kommenttia artikkeliin ”Top 100 • Käännösbiisit”

 1. Tattis, ja kiva kuulla, Johannes. Tekeminenkään ei hassumpaa ole ollut. Saas nähdä, riittääkö aikaa kyhätä lisää. Intoa piisaisi kyllä, sillä noissakin biiseissä kupliva aito rock ja pop seuraa minua kyllä viimeiseen henkäykseen asti.

 2. Minä olen täältä sinun listoiltasi koittanut valkata kappaleita uudelle singlelle minkä aion työstää :) Jotain kipaleita mitä ei niin paljoa olisi levytetty, mutta mikä iskisi suomalaiseen kansaan kuitenkin. Varsinkin 60-70-luvuilla tehty niin valtavasti hyvää musiikkia, että meinaa tulla hätä :D

 3. Haa. Mielenkiintoista. Listailusta koituu siis ehkä konkreettistakin hyötyä. Ja paremmin en itsekään sanoisi: etenkin 1960-luvun musiikkiarkku on aivan ehtymätön aarre.

  Onnea työstöllesi! :) *thumb*

Jätä kommentti