Top 100 • Käännösbiisit

 1. Söteem

 2. Esittäjä: Seitsemän Seinähullua Veljestä, 1978
  Originaali: Je t’aime… moi non plus (Jane Birkin & Serge Gainsbourg, 1969)
  Sävellys: Serge Gainsbourg
  Sanat: Jukka Virtanen – Jaakko Salo
  Levytys: Rondo ROS 33

  Ns. navanalushuumoria voi tehdä monella tavalla, myös pieteetillä. Semmoinen onnistuu kun ovat tekijämiehet asialla.

  Panokoulut käynyttä nykypipapäätä tämä pläjäys ei ehkä voisi vähempää naurattaa. Kaukaisella ja angstisella 1970-luvulla asiat olivat kuitenkin toisin. Voisi sanoa, että vielä silloin naisen nilkan näkeminen väräytti viisaria. Ulkomaaneläviäkin tultiin vahtaamaan pitkospuita pitkin ja pikkutunneilla kapakan strippari keräsi rinkiä.

  Kaiken kokeneet Seinähullut eläytyvät tietenkin vakuuttavasti, mutta varsinainen loistokkuus piilee Jukka Virtasen hienossa käännöksessä. Ranskankieltä herkullisesti mukailevat onomatopoeettiset ilmaisut, kuten »ramasee» tai »petit tee» pistivät aikoinaan kiemurtelemaan hillittömästi, eikä lumo juuri ole haihtunut. Voi myös vaivattomasti uskoa biisissä maalaillun persvakofinnin olleen noina aikoina juuri yhtä törpön.

  Tämmöisestä understatementista chrissejohanssonit voivat tietenkin vain haaveilla.

 3. Pienen pojan nukkeshow

 4. Esittäjä: Sammy Babitzin, 1972
  Originaali: The Young New Mexican Puppeteer (Tom Jones, 1972)
  Sävellys: Leon Carr
  Sanat: Chrisse Johansson
  Levytys: Columbia 5E 006 34737

  Live fast, die young, leave a good looking corpse

  Mihin olisikaan Sammy-boy ehtinyt jos… Tämän(kin) vedon perusteella melkoisiin saavutuksiin, mutta pikkuveljensä uran vaiheita vertaamalla toisinkin olisi voinut käydä.

  Tämä kuuluu tukevasti sarjaan originaalia paremmat. Tomppa veti persoonallisen alkuperäissävellyksen kovin rutiinilla ja tympääntyneen oloisena, mutta Sammy lataa tunteella ja kuin henkensä hädässä (sic). Ettei vain olisi ollut aavistuksia. Ja jopa tuleva tuubakuningatar C. Johansson on sanoituksessaan onnistunut tavoittamaan jotain tusinavirrasta poikkeavaa.

  Näitäkään ei enää tehdä.

 5. Kun nuori on

 6. Esittäjä: Vicky, 1975
  Originaali: At Seventeen (Janis Ian, 1975)
  Sävellys: Janis Ian
  Sanat: Juha Vainio
  Levytys: Delta DES 16

  Madame Virve Rosti, nuorempana »Vicky», on urallaan kunnostautunut lähinnä kimittämällä sietämättömästi vinon nipun käännöshittejä. Minkäs voi. Äänialaa ei saa edes Biltemasta.

  Vaan tästä tyylikkäästä vedosta ei pahaa sanaa. Janis Ianin sievä melodia kulkee armollisella alueella, ja teinari Virve eläytyy omaan maailmaansa herkällä intensiteetillä. Kaikki hallussa.

  Biisiin on kyllä sisäänrakentunut paha miina. Kun tekohetkellä 37-vuotias Junnu Vainio ryhtyy 17-vuotiaan Vickyn kanssa teiniviikseksi, niin… kauniisti sanoen rima sanoituksessa väräjää. Mutta ei tämä todellakaan ole mikään »Hetken tie on kevyt».

  Mutta okei, ja unohdetaan ne kaikki harhakudit. Kyllä tällä yhden uran ansaitsee.

 7. Kapteeni Aika

 8. Esittäjä: Paula Koivuniemi, 1978
  Originaali: Captain Sky (Dalida, 1976)
  Sävellys: Pino Massara – Vito Pallavicini
  Sanat: Jorma Toiviainen
  Levytys: Blue Master Special SPS 16

  Vastustamatonta Paula-charmia. Biisin alkuperästä en tiedä mitään, mutta sovitus on hieno ja etenkin lapsikuoro luo maagista tunnelmaa. Kyllä Paula osaisi. Miksi helevetissä lyylin sitten on pitänyt luoda se kaikki kuona?

 9. Merimies

 10. Esittäjä: Pepe Willberg, 1969
  Originaali: A Salty Dog (Procol Harum, 1969)
  Sävellys: Gary Brooker
  Sanat: Atte Blom
  Levytys: Love Records LRS 1029

  Procolin kanssa on vaikea onnistua ja helppo astua harhaan. Pepe löytää olennaisen. Suolakoira on myös teknisesti haastava, koittakaas vaikka. Pepellä ei pahempia ongelmia. Ja sävellys aivan tappoa. Brooker onkin siniverinen nuottikingi.

  Ja jos joku, btw, ihmettelee rockbiisien vähyyttä listalla, niin tässä on tavallaan selitys. Vain harvat finkit ovat pystyneet originaalien tasolle, ylityksistä puhumati. Ruuhkaa syntyy tuubaosastolla.

 11. Vaikka paljain jaloin

 12. Esittäjä: Irina Milan, 1967
  Originaali: The Beat Goes on (Sonny & Cher, 1967)
  Sävellys: Sonny Bono
  Sanat: Jyrki Lindström
  Levytys: His Master’s Voice TJ 370

  Näin se menee: yhden soinnun (?) biisi vetävällä melodialla. Pop-nerokkuutta. Ja Englundin kinkku hakkaa vaisuhkohkon originaalin kuusnolla.

 13. Tunnelmassa

 14. Esittäjä: M. A. Numminen, 1973
  Originaali: In the Mood (Glenn Miller Orchestra, 1939)
  Sävellys: Joseph Garland
  Sanat: M. A. Numminen
  Levytys: Love Records LRS 2021

  Huumoria kehiin. Tai »huumoria», kuinka vain. Mutta ei listaa ilman Nummista. Helga-neiti olisi ollut vähän kulunut, mutta entäs »Munat jäi vetoketjun väliin»?

 15. Kuningatar

 16. Esittäjä: Hector, 1969
  Originaali: Where Do You Go to My Lovely (Peter Sarstedt, 1969)
  Sävellys: Peter Sarstedt
  Sanat: Hector
  Levytys: Columbia MY 177

  One-hit wonder Sarstedtin hitti vetäistiin tuoreeltaan suomeksi ja vieläpä harvinaisen hyvin. Haetari haikailee valssin tahtiin pariisilaista alakuloa ja muutenkin tausta svengaa kevyen lennokkaasti. Kelpaa veivata originaalin rinnalla.

  Sanoituksessa Hector on valinnut intresantin ratkaisun. Toisin kuin vaikka myöhemmässä Juicen Paperitähdessä, miljöö on tässä pysynyt ranskalaisena. Ratkaisua voi arvioida; nythän biisin tyhjäpäistä kevytkenkä Marie-Clairea muistelee finni eikä fransmanni, mikä muuttaa asetelman hieman… »erilaiseksi», ehh.

  Mutta mitäs noista. Aina tämän kuullessaan jopa turkkulaine alkaa haaveksia Pariisin silloista ja löysistä naikkosista, patonki- ja viinikaupoille Ruokavarastoon yltyen.

 17. Olen syytön

 18. Esittäjä: Kirka, 1969
  Originaali: It’s Alright (The Uglys, 1965)
  Sävellys: Robert Burnett – James Holden – Jimmy O’Neil
  Sanat: Pertti Reponen
  Levytys: Scandia KS 789

  1960-luvun kolmena viimeisenä vuotena Kirka muutti musiikilliseksi kullaksi kaiken mihin koski. Biisit olivat hienoja, ääni tarvittavan herkkä ja raaka, ja levy-yhtiö Scandiassa hommia hoitelivat asiansa osaavat heebot.

  The Uglys -yhtyeen originaali ei ollut kaksinen, mutta finnikäsittelyn tuloksena oli silti klassikko. Osansa on taaskin loistavalla sovituksella (jokos Paroni oli puikoissa), mutta kyllä myös Kiril vetää hienosti tunteella.

  Tästä on spesiaalimuistoja. Upinniemen sotkun synkissä fiilareissa oli perin helppo samaistua.

 19. Ala vetää vaan

 20. Esittäjä: Vera Telenius, 1985
  Originaali: Neme Quitte Pas/ If You Go Away (Jacques Brel, 1959)
  Sävellys: Jacques Brel
  Sanat: Liisa Ryömä
  Levytys: Polarvox LJLP 1056 (LP)

  Legendaarista Jacques Brelia on versioitu runsaasti, enimmäkseen raiskaten. Veran elämänmakuisessa vedossa on kuitenkin kaikuja originaalin rupisuudesta. Osansa on hienolla suosikkisanoittajallani Liisa Ryömällä, joka tekee levottomia ja eläviä tekstejä. Ei siis mitään juicemaisia siloisia tiiliä.

  Ja Vera-vainaa on aina Vera. Veraansa vailla. Olemme.

4 kommenttia artikkeliin ”Top 100 • Käännösbiisit”

 1. Tattis, ja kiva kuulla, Johannes. Tekeminenkään ei hassumpaa ole ollut. Saas nähdä, riittääkö aikaa kyhätä lisää. Intoa piisaisi kyllä, sillä noissakin biiseissä kupliva aito rock ja pop seuraa minua kyllä viimeiseen henkäykseen asti.

 2. Minä olen täältä sinun listoiltasi koittanut valkata kappaleita uudelle singlelle minkä aion työstää :) Jotain kipaleita mitä ei niin paljoa olisi levytetty, mutta mikä iskisi suomalaiseen kansaan kuitenkin. Varsinkin 60-70-luvuilla tehty niin valtavasti hyvää musiikkia, että meinaa tulla hätä :D

 3. Haa. Mielenkiintoista. Listailusta koituu siis ehkä konkreettistakin hyötyä. Ja paremmin en itsekään sanoisi: etenkin 1960-luvun musiikkiarkku on aivan ehtymätön aarre.

  Onnea työstöllesi! :) *thumb*

Jätä kommentti