Top 100 • Käännösbiisit

 1. Marseillen poika

 2. Esittäjä: Cumulus, 1977
  Originaali: Il marsigliese (M & G Orchestra, 1975)
  Sävellys: G. D. Angelis – M. D. Angelis
  Sanat: Irina Milan
  Levytys: RCA Victor PB 9113

  TV-tunnari, joka nousee Irina Milanin persoonallisen sanoituksen myötä uusiin sfääreihin. »Santarmit ranteisiin raudat lyö…» Dramatiikkaa tavoitteleva sovitus rakentaa hienosti tunnelmaa. Klassikko.

 3. Lainaa vain

 4. Esittäjä: Maarit, 1973
  Originaali: Child of Mine (Carole King, 1970)
  Sävellys: Gerry Goffin – Carole King
  Sanat: Hector
  Levytys: Love Records LRLP 095

  Vanhemman ja lapsen suhteesta on tehty paljonkin lauluja, mutta enimmäkseen aivan halvatun korneja. Ylittämättömiä taitavat olla ainakin Jukka Kuoppamäen »Pieni mies» ja varsinkin Jari Huhtasalon »Äideistä parhain» (Mother of Mine).

  Tässä on kuopat kierretty. Hectorin sanoitus istuu mainiosti ja Maarit laulaa niin kuin Maarit laulaa. Kaikki lapsekkaat tirauttavat tipan.

 5. Sotilaat, kansat, maat

 6. Esittäjä: Pepe & Paradise, 1972
  Originaali: Joy to the World (Three Dog Night, 1971)
  Sävellys: Hoyt Axton
  Sanat: Vexi Salmi
  Levytys: CBS Records 7675a

  Melko mallikas kiskaisu, joskin sanoitus roikkuu tässäkin parodian rajamailla. Mutta jokainen rauhan puolesta tehty laulu ansaitsee paikkansa, tälläkin listalla. Paradise kuittaa rujosti.

 7. Amsterdam

 8. Esittäjä: Hector, 1990
  Originaali: Amsterdam (Jacques Brel, 1964)
  Sävellys: Jacques Brel
  Sanat: Liisa Ryömä
  Levytys: Flamingo FGL 4048

  Loistava biisi, hieno sanoitus (Liisa Ryömä jälleen) ja Hecin tavoittava tulkinta. En minä enempää kaipaa. »Heidän känninsä on/ kuoleman kaltainen». Nih.

 9. Kotiviini

 10. Esittäjä: Anna Hanski & Pekka Kaasalainen, 1990
  Originaali: Summmer Wine (Nancy Sinatra & Lee Hazlewood, 1967)
  Sävellys: Lee Hazlewood
  Sanat: Jukka Alihanka
  Levytys: Selecta SES 073

  Juu, saa hymähdellä. Sievä Anna on salainen poppisperversioni ja siistiä kokoelmaansa sahailen useinkin. Tämä loistava biisi olisi ollut myös helppo tuhota ja vaikka Kaasalainen onkin valju vara-Lee, niin toimii silti.

 11. Jossain

 12. Esittäjä: Merja Rantamäki, 1977
  Originaali: Det gör detsamma (?, 197x)
  Sävellys: Bert östlund
  Sanat: Juha Vainio
  Levytys: Decca SD 5845

  Hyvä poppi-iskelmä on vähintään yhtä hyvä kuin huono rockveto.

  Junnun sanoitus huolesta luonnon puolesta on edelleen relevantti ja Rantamäessäkin olisi ehkä ollut ainesta muuhunkin kuin perinteiseen huttuun. Kuinka vain, tämä hakkaa jonkin Maija Paavosen pateettisen ja naurettavan »Pidä huolta» -vedätyksen 6–0. Ugh.

 13. Tien selvemmin nään

 14. Esittäjä: Camilla (Ståhle), 1978
  Originaali: You Light up My Life (Debby Boone, 1977)
  Sävellys: Joe Brooks
  Sanat: Kaisu Liuhala
  Levytys: Hi Hat HIS 1030

  Yhden hitin ihme Camilla. Oliko ihan tellyssäkin, ja siitä suoraan unohduksen yöhön. Aika oota ei, lauloi joku. [Taisi olla se Eikan Pumpun kantava voima (lat.huom.)]

  Biisi on nätti jenkkiballadi, josta Camilla selviytyy ok. Debby veti paremmin, mutta Amöriikassahan valuu puurokin reunoilta yli. Lyyli sai rykäistä myös albumin. Hyllyssä on, muuta en siitä muista. Kuunnellaan siis tätä, ihan jees.

[to be continued]

 

4 kommenttia artikkeliin ”Top 100 • Käännösbiisit”

 1. Tattis, ja kiva kuulla, Johannes. Tekeminenkään ei hassumpaa ole ollut. Saas nähdä, riittääkö aikaa kyhätä lisää. Intoa piisaisi kyllä, sillä noissakin biiseissä kupliva aito rock ja pop seuraa minua kyllä viimeiseen henkäykseen asti.

 2. Minä olen täältä sinun listoiltasi koittanut valkata kappaleita uudelle singlelle minkä aion työstää :) Jotain kipaleita mitä ei niin paljoa olisi levytetty, mutta mikä iskisi suomalaiseen kansaan kuitenkin. Varsinkin 60-70-luvuilla tehty niin valtavasti hyvää musiikkia, että meinaa tulla hätä :D

 3. Haa. Mielenkiintoista. Listailusta koituu siis ehkä konkreettistakin hyötyä. Ja paremmin en itsekään sanoisi: etenkin 1960-luvun musiikkiarkku on aivan ehtymätön aarre.

  Onnea työstöllesi! :) *thumb*

Jätä kommentti